10 October 2009

crumble gruszkowo-jabłkowe z nutą orzechową


Uwielbiamy crumble, to doskonały, szybki deser na każdą porę roku. Najczęściej przygotowywuję klasyczne crumble z jabłkami - głównie zimą, jak najdzie nas nagła ochota na coś słodkiego. Ale staram się też eksperymentować - i tak parę dni temu wykonałam kolejne podejście do crumble z gruszkami. Moja pierwsza próba nie była zbyt udana - gruszki jednak potrzebują dłuższą niż jabłko obróbkę termiczną by zmiękły i do tego same w sobie nie są kwaskowate i tego też mi troszkę brakowało (choć polałam owoce sokiem cytrynowym to jednak nie to samo). Tak oto wersja ostatnia została ulepszona i wyszło zupełnie fajne crumble.

Crumble gruszkowo-jabłkowe z nutą orzechową

1/2 kg gruszek
1/2 kg jabłek

kruszonka:
200 gr mąki pszennej
100 gr cukru
120 gr masła
garść orzechów włoskich - zmielonych
garść orzechów pistacjowych - zmielonych

Owoce obieramy, kroimy na ósemki obgotowujemy w rondelku aż staną się nieco miększe (zwłaszcza gruszki).
W osobnej miseczce mieszamy składniki na kruszonkę (bez orzechów), wyrabiamy palcami do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Dosypujemy zmielone orzechy i mieszamy.
Owoce przekładamy do żaroodpornego naczynia i posypujemy po wierzchu kruszonką.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika (190 C) i pieczemy około 30 minut (aż wierzch się lekko zbrązowi).
Najlepiej podawać jeszcze gorące!



7 comments:

  1. chyba ściągnę pomysł i zrobię na podwieczorek jutrzejszy
    same pyszne produkty do niego wsadziłaś Aniu

    ReplyDelete
  2. Crumble z gruszkami... To musi być pycha :)

    ReplyDelete
  3. Margot, zycze smacznego!
    kasiaaaa24 - oj bylo pyszne.

    ReplyDelete
  4. Super crumble:))jadłam tylko z truskawkami, ale też było przepyszne:))
    Pozdrawiam serdecznie!

    ReplyDelete
  5. Podoba mi się ten pomysł!:)
    Ja jadłam tylko crumble rabarbarowe i bardzo mi smakowało.
    Pozdrawiam:)

    ReplyDelete
  6. gruszkowego jeszcze nie jadlam. wyglada wysmienicie!

    ReplyDelete
  7. Pyszne crumble !!! Robię prawie identycznie, a najbardziej smakuje mi właśnie z jabłkami :) Chociaż gruszki albo śliwki też mogą być :)

    ReplyDelete