4 November 2009

prosty i smaczny chleb tostowy

Mój mąż zażyczył sobie ostatnio chleb tostowy, bo właśnie taki najlepiej mu smakuje z naszym domowym dżemem. Szybko sięgnęłam po książkę mojego mistrza J.Hamelmana i nie zawiodłam się - zamieścił on przepis również i na chleb tostowy.
Chleb robi się szybko (bez żadnych prefermentów), wyrastał pięknie i upiekł się doskonale. Ma bardzo ładny miękki miąższ, delikatny smak i zawinięty szczelnie można przechowywać 2-3 dni. Niestety nie zdążyłam zrobić mu zdjęcia w całości, bo od razu zniknęła spora jego część, ale z pewnością będę go jeszcze powtarzać i zamieszczę zdjęcie całego bochenka w najbliższym czasie.
Gorąco polecam miłośnikom tostów! Bardzo udany wypiek.
Przepis podaję za autorem:

Chleb tostowy

250 g mąki wysoko glutenowej (użyłam pszennej chlebowej)
250 g mąki pszennej chlebowej
330 g wody
5 g cukru
10 g miękkiego masła
mała szczypta słodu w proszku (pominęłam)
10 g soli
8 g świeżych drożdży

Wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy ciasto na stolnicy aż do uzyskania dobrze rozwiniętego glutenu (ciasto gładkie i elastyczne). Nie dodajemy więcej mąki, ciasto początkowo jest lepkie ale już po paru minutach wyrabiania bardzo poprawi mu się konsystencja i można bez problemu wyrabiać bez podsypywania mąką.
Odkładamy ciasto do pojemnika i przykrywamy. Zostawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny. Składamy jeden raz po godzinie.
Formujemy z grubsza podłużny bochenek, zostawiamy na stolnicy przykryty na 10-20 minut po czym formujemy chleb (dosyć ciasno) i przekładamy do przygotowanej keksówki (foremki silikonowej) o wymiarach 20 x 10 cm. przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 - 1 i 1/2 godziny.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika - 220 C i pieczemy z parą 35 - 45 minut.
Studzimy na kratce.
Gotowe!

5 comments:

  1. o chlebuś!:) jaki on śliczny:)

    ReplyDelete
  2. O jaki fajny przepis. Czasem lubię zrobić pszenne tosty (choć na ogół robię razowe), ale strasznie nie lubię kupnego chleba tostowego. Teraz będę mogła sama taki upiec :) Pozdrawiam!

    ReplyDelete
  3. och tostowy i to bez mleka i największego mistrza , upiekę go
    Aniu twój jest śliczny

    ReplyDelete
  4. Drogie Panie - polecam, chlebek na prawdę bardo smaczny!

    ReplyDelete