30 April 2010

curry z jajkami czyli "ande masala"


Przyznam się, że po raz pierwszy ugotowałam to curry, choć myślałam o nim już od jakiegoś czasu. Pamiętam takie pyszne curry z jajkami z pobytu w Indiach, były nieco inne, mniej pomidorowe, ale myślę że ten dodatek pomidorów w tym przypadku to bardzo udane połączenie. Ta potrawa jest bardzo popularna w Indiach i tam często podaje się je z połówkami jajek. Ja osobiście poszłam dokładnie za przepisem i dałam całe, co ma też swoje plusy, bo jajko nam się nie rozpadnie. Curry można podawać z ryżem lub z ćapati (indyjskimi chlebkami). 

Curry z jajkami
Ande Masala

6 łyżek oleju 
2 duże cebule drobno posiekane
400 g pomidorów (mogą być z puszki)
2 łyżki pure pomidorowego
sól
4-8 jajek na twardo
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka kminu mielonego
1 łyżeczka garam masala
1 łyżeczka kolendry mielonej
1/2 łyżeczki chili

Na rozgrzanym oleju smażymy cebulę aż stanie się lekko złota. Dodajemy przyprawy wymieszane z wodą na pastę i smażymy mieszając 10-15 minut (dodajemy troszkę wody  w razie potrzeby). Dodajemy pomidory i pure pomidorowe, gotujemy kolejne 5-10 minut mieszając od czasu do czasu. W razie potrzeby można dodać nieco wody. Solimy do smaku. Dodajemy gotowane obrane jajka i gotujemy aż staną się gorące. Podajemy od razu.

12 comments:

  1. Brzmi pysznie! Kolejne danie , które z chęcią bym spróbowała.
    Pozdrawiam:)

    ReplyDelete
  2. Uwielbiam potrawy z curry!Sama dziś skusiłam się na jedno:) Potrawa wygląda na mega apetyczną:)Aż ma się ochotę skubnąć choć troszkę:) Pozdrawiam i życzę udanego majowego weekendu!

    ReplyDelete
  3. Aniu ,a te składniki mam , zawsze mam w swojej kuchni , bardzo dziekuję za fajny przepis , kiedyś go wykorzystam w swojej kuchni

    ReplyDelete
  4. ciekawa potrawa! a curry i kurkuma to niesamowite przyprawy, poza tym są zdrowe dla ludzi z grupą krwi 0 ;)

    ReplyDelete
  5. Uwielbiam curry, sprawdziłam - mam wszystkie potrzebne składniki, więc zabieram się jutro do gotowania!
    Pozdrawiam serdecznie:)

    ReplyDelete
  6. Majanko - miło mi słyszeć :-)
    Nemi - życzę i Tobie udanego weekendu
    Margot - jestem pewna, że będzie Ci smakować
    Teina - no proszę, nie wiedziałam że ma takie właściwości, a ja mam właśnie grupę "0"
    Anna-Maria - to życzę smacznego!

    ReplyDelete
  7. robiłam kiedyś curry z jajkami, potwierdzam, że warto spróbować!

    ReplyDelete
  8. Uwielbiam prawie każde curry -byle niezbyt tłuste ;) Moje ulubione to rybne, które jest częstym gościem na moim stole. Jajka też uwielbiam, więc to połączenie na pewno mi będzie smakowało!

    ReplyDelete
  9. Zapisuję sobie ten pomysł - uwielbiam jajka a za kuchnią indyjską wprost przepadam :)

    ReplyDelete
  10. bardzo fajny sposób na oryginalne podanie jajek..muszę wypróbować bo zdjęcie bardzo zachęcające

    ReplyDelete
  11. Przypomnialas mi, ze dawno nie robilam zadnego curry, a ze mam nadmiar jajek to musze koniecznie sprobowac. :)

    ReplyDelete