21 April 2010

kurczak z podwójną cebulą czyli kolejna propozycja na Festiwal Kuchni Indyjskiej


Mogę spokojnie wyżywać się kulinarnie i obmyślać kolejne dania na Festiwal Kuchni Indyjskiej, bo moja podróż została jednak odłożona na czas nieokreślony i z jednej strony jest mi trochę przykro, a z drugiej cieszę się, że będę w domu, zwłaszcza, że mamy teraz tak cudną porę roku (nawet jeśli akurat pada ;-)).
Dziś proponuję popularne w Indiach, niesamowicie aromatyczne i baaaardzo smaczne danie - kurczaka z cebulą (Chicken Do-Piaza). Przepis ze świetnej książki Mridula Baljekar "Complete Indian Cookbook". Pysznie smakuje z ryżem (basmati) oraz z piklami czy chutneyem.

Kurczak z podwójną cebulą
Chicken Do-Piaza

ok. 1 kg kurczaka - podzielonego na mniejsze kawałki (bez skóry)
1 duża cebula (obrana i z grubsza posiekana)
ok. 2 cm świeżego korzenia imbiru (obrany i pokrojony na mniejsze kawałki)
3 ząbki czosnku (obrane i pokrojone na mniejsze kawałki)
3 łyżki oleju (użyłam ghee)
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka mielonego kminu
1/2 łyżeczki chilli
1 mała puszka pomidorów lub kilka świeżych pomidorów bez skóry
ok. 150 ml wody
1 laska cynamonu (ok. 5 cm), połamana na kawałki
3 zielone kardamony (rozgniecione)
3 goździki
1-2 liście laurowe, pokruszone
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki ghee (lub masła)
1 duża cebula
1 łyżka posiekanej świeżej kolendry

Cebulę, czosnek i imbir wrzucamy do blendera i miksujemy na pure (w razie potrzeby dodajemy nieco wody). W dużym rondlu podgrzewamy olej, dodajemy pure z cebuli, czosnku i imbiru i mieszając smażymy 3-5 minut. Dodajemy kurkumę, kolendrę, kmin, chilli i smażymy mieszając kolejne 3-5 minut. W razie potrzeby dodajemy parę łyżek płynu z pomidorów tak by nam sos nie przywarł do rondla. Dodajemy kurczaka i smażymy mieszając by kawałki kurczaka zostały pokryte sosem. Dodajemy wodę, kardamon, cynamon, goździki, liść laurowy, sól i pomidory. Po zagotowaniu skręcamy na mały ogień i dusimy pod przykryciem około 25 minut aż kurczak będzie ugotowany. Na patelni podgrzewamy pozostałe ghee i i smażymy cebulę pokrojoną na cienkie plasterki - aż się lekko zezłoci. Dodajemy ją do kurczaka wraz z posiekanymi liśćmi kolendry. Jeśli sos jest zbyt rzadki gotujemy jeszcze kilka minut bez przykrycia. Smakuje najlepiej z ryżem basmati lub indyjskimi chlebkami nan lub ćapati.


4 comments:

  1. o, na pewno wypróbuję :) jestem zachwycona smakami przypraw (znam je jak na razie głównie z zupy dahl)

    ReplyDelete
  2. i ja również wypróbuję...wygląda pysznie..;)

    ReplyDelete
  3. Witam !
    Wydaje mi się, że pośród składników zapewne niechcąco znalazł się kmin zamiast "przepisowego" dla dupiazy kuminu. Poza tym w "mojej" wersji dupiazy nie ma liścia laurowego, który wydaje mi tutaj się zbyt "siermiężny".
    Pozdrawiam !
    B.K.

    ReplyDelete