1 May 2010

curry z mieszanych warzyw (bhajee)


Ten przepis jest bardzo podobny do bhajee, które już kiedyś gotowałam, lecz tym razem pochodzi z  innego źródła, bo z "Indian Restaurant Cookbook". Równie pyszne i aromatyczne i co najważniejsze można je szybko przygotować, a składniki są powszechnie dostępne. Oboje przepadamy za indyjską kuchnią i miniony tydzień obfitował u nas w egzotyczne jedzenie! Mimo, że może się z wyglądu wydawać, że to kuchnia dosyć ciężka, to ilość przypraw sprawia, że jest ona łatwostrawna i bardzo zdrowa. Gorąco namawiam do przygotowania tego curry, bo oddaje prawdziwe smaki i aromaty dalekich Indii!

Curry z mieszanych warzyw
Bhajee

300 g ziemniaków
115 g marchewki
115 g rzepy (ja zastąpiłam pasternakiem)
3 łyżki oleju
1 duża cebula drobno posiekana
115 pomidorów świeżych lub z puszki
115 g groszku (może być mrożony)
sól
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka mielonego kminu
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka chili
2 łyżeczki czosnku w proszku
2 łyżeczki słodkiej papryki

Ziemniaki, marchewkę i rzepę (pasternak) myjemy, obieramy i kroimy na kawałki ok 1 i 1/2 -2 cm. Wrzucamy na gotującą wodę i gotujemy 5 minut. Odcedzamy. Mieszamy przyprawy w miseczce dodajemy odrobinę wody by powstała nam pasta. W rondlu rozgrzewamy olej i smażymy cebulę aż stanie się złocista, dodajemy pastę z przypraw i smażymy mieszając 5 minut. Dodajemy podgotowane warzywa, pomidory i groszek. Gotujemy na małym ogniu do miękkości - ok. 15-20 minut. Solimy do smaku. Gotowe!

6 comments:

  1. nigdy dotąd nie robiłam curry i już żałuję!

    ReplyDelete
  2. pysznie wyglądają takie kolory w miseczce.

    ReplyDelete
  3. Aniu ale u Ciebie pysznie! coraz to nowe propozycje na curry, nie nadążam...wspaniałe jedzonko!
    Pozdrawiam.

    ReplyDelete
  4. A na ile osób starcza taka ilość z przepisu? :) pysznie wyglada i chyba spróbuję

    ReplyDelete
  5. Anonymusie - trudno powiedzieć, jeśli to będzie jedyne danie to pewnie dla 2-3 osób, można zrobić podwójną porcję, spokojnie, jak coś zostanie, można podgrzać następnego dnia. Można też zrobić jakieś inne curry, na przykład z kurczakiem i podać oba.
    Pozdrawiam i zyczę smacznego!

    ReplyDelete