30 May 2009

risotto ze szparagami i majerankiem


Już od jakiegoś czasu nosiłam się z zamiarem ugotowania risotta ze szparagami. Dziś raniutko na Kleparzu udało mi się kupić śliczne, cieniutkie, zielone szparagi. Tak więc oto jest, a w zasadzie było, bo bardzo szybko zniknęło. Przepis znalazłam w czasopiśmie "La Cucina Italiana". Świeży majeranek nadaje risottu wyjątkowy aromat.

Risotto ze szparagami i majerankiem (dla 2 osób)

160 gr ryżu (do risotta - np. arborio)
100 gr szparagów (zielonych)
mała cebulka
20 gr sera Grana Padano (startego)
20 gr masła
wywar z jarzyn
kieliszek białego wytrawnego wina
kilka gałązek świeżego majeranku
oliwa

Szparagi najpierw umyłam, potem obcięłam końcówki i obgotowałam 5 minut w osolonej wodzie. Odcedziłam i jak przestygły odkroiłam czubki i odłożyłam na bok (do przybrania risotta przed podaniem) a łodyżki pokroiłam na kawałki około 2-3 cm długości. Majeranek posiekałam i wymieszałam z masłem.
W rondlu podsmażyłam chwilę na oliwie posiekaną cebulkę, dodałam następnie ryż i smażyłam mieszając około pół minuty. Następnie wlałam białe wino i dodałam szparagi (pokrojone łodyżki). Zamieszałam i gotowałam dalej risotto mieszając i podlewając gotującym się wywarem z jarzyn. Pod koniec gotowania dodałam troszkę soli i pieprzu (tu należy bardzo uważać z solą, zwłaszcza gdy korzysta się z bulionu w kostce, soli można wtedy nie dawać bo bulion jest dosyć słony).
Gdy ryż był już ugotowany (ok. 16-17 minut - należy uważać, żeby się nie rozgotował), zgasiłam gaz i dodałam masło wymieszane z majerankiem i starty ser. Zamieszałam i zostawiłam na 1-2 minuty. Następnie nałożyłam risotto na talerze i udekorowałam czubkami szparagów.
Wyszło bardzo smaczne z lekką nutą majeranku!
Polecam gorąco!



2 comments:

  1. ładnie wygląda ta biel i zieleń ,bardzo apetyczne

    ReplyDelete
  2. swietnie wyglada,tez miala w planie takowe risotto,moze jeszcze zrobie ,bo sezon szparagowy trwa :))

    ReplyDelete