23 July 2009

pyszne risotto z cukinią


Urodzaj cukinii na naszej działce motywuje mnie do szukania różnych przepisów na jej wykorzystanie. Nadszedł też czas na risotto z cukinią! Nigdy dotąd go nie gotowałam i okazało się bardzo miłym zaskoczeniem - delikatny aromat cukinii, walory kolorystyczne no i sam smak - wspaniała kompozycja! To moja propozycja do akcji "Z widelcem po Europie".

Risotto z cukinią

1 szklanka ryżu do risotto (np. arborio)
2 małe cukinie (żółta i zielona)
1 cebulka
2 ząbki czosnku
1 litr wywaru z warzyw lub rosołu z kurczaka
1/2 szklanki białego wina wytrawnego
1/2 łyżeczki przyprawy (pietruszka, czosnek i chilli)
1 płaska łyżeczka przyprawy ziołowej mieszanej ( mieszanka włoska "contadino")
2 łyżki masła
1 łyżka oliwy
1 miseczka startego świeżego parmezanu
sól/pieprz

Cebulkę drobno posiekałam i zeszkliłam w rondlu na 1 łyżce masła, dodałam ryż, chwilę smażyłam z cebulką mieszając (1-2 minuty), podlałam winem i gdy wyparowało po chochelce dolewałam wrzącego rosołu mieszając. W międzyczasie na patelni podsmażyłam na oliwie pokrojone na pół plasterki cukinie oraz posiekany czosnek. Smażyłam mieszając kilka minut. Risotto gotowałam około 12 minut po czym dodałam podsmażoną cukinię i gotowałam kolejne 5 minut (należy próbować, ryż powinien być ugotowany ale nie zbyt miękki). Risotto powinno być dosyć gęste, lecz jednocześnie stosunkowo płynne. Wyłączyłam gaz, dodałam pozostałą łyżkę masła i połowę parmezanu, sól, pieprz, zamieszałam i zostawiłam na parę minut.
Przed podaniem posypujemy resztą parmezanu. Smacznego!

10 comments:

  1. bardzo lubie risotto, szczegolnie z warzywami:)
    slicznie sie prezentuje:)

    ReplyDelete
  2. viridianko - dzieki za dobre slowo!

    ReplyDelete
  3. Bardzo lubię cukinię! :))) Chętnie bym sprobowała takiego risotto:)

    ReplyDelete
  4. Aniu skorzystałam z Twojego przepisu, to było moje pierwsze risotto i wyszło pyszne pozwoliłam sobie wykorzystać twój przepis i umieścić na moim blogu pozdrawiam

    ReplyDelete
  5. Majanko - próbuj, warto!
    Magdo - ogromnie mi miło, że Ci smakowało!

    ReplyDelete
  6. Mniam! Risotto i jeszcze z cukinia na dodatek, to zdecydowanie cos dla mnie :)

    Pozdrawiam!

    ReplyDelete
  7. Aniu donoszę ,ze robiłam wczoraj gościom na kolacje i .......później były tylko puste talerze do mycia

    ReplyDelete
  8. Bea, widze, ze cukinia ma sporo wielbicieli!
    Margot - jak sie ciesze, ze smakowalo!

    ReplyDelete
  9. Można się dosiąść do stołu? Uwieeeelbiam!
    :)

    ReplyDelete