4 August 2009

mocno aromatyczne curry z cukinii

Nasze cukinie na działce rozrosły się ogromnie i codziennie mój kochany mąż przynosi kilka do domu. Parę zielonych cwanie schowało się pod liśćmi i udało im się ukryć aż do momentu osiągnięcia zupełnie sporych rozmiarów. Staramy się zbierać cukinie jak mają około 15 cm długości, a te dranie urosły dwukrotnie większe! Z powodu sporych pestek nie bardzo nadają się do grillowania czy innych włoskich dań, pozostało mi więc przygotować na zimę pyszne, aromatyczne curry z cukinii. Curry po prostu mrożę w woreczkach i mam wspaniały powiew lata gdy za oknem mróz i śnieg. Przed zamrożeniem spróbowaliśmy i okazało się, że to jedna z najbardziej udanych wersji jakie ugotowałam - palce lizać!
Ten przepis jest moją spontaniczną działalnością, wychodzi z niego spory rondel curry.
Jest to moja propozycja do "Cukiniowego sierpnia".

Aromatyczne curry z cukinii

3 duże cukinie
5-6 cebul (średnich)
5-6 ząbków czosnku (według upodobań)
ok 8-10 cm korzenia świeżego imbiru
ok 600 gr pomidorów obranych ze skórki i wypestkowanych
ok pół szklanki oleju

przyprawy:
1 łyżka ziaren fanugreek
1 i 1/2 łyżki ziaren kminu
1 i 1/2 łyżki ziaren żółtej musztardy
2 łyżeczki gotowej przyprawy curry
2 łyżeczki mielonej kolendry
1 łyżeczka mielonego chili
1 i 1/2 łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka garam masali
1 łyżeczka mielonego kminu
1 łyżeczka soli

Cukinie najpierw umyłam, odcięłam koce i pokroiłam wzdłuż na pół i potem każdą połówkę jeszcze raz na pół. Wykroiłam część z pestkami tak by pozostał tylko miąższ w skórce. Następnie pokroiłam na kawałki około 1,5 - 2 cm wielkości.
Cebulę grubo posiekałam, podobnie czosnek i obrany imbir i wrzuciłam do malaksera. Miksowałam do uzyskania gładkiej masy. Podobnie zmiksowałam pomidory.
W dużym rondlu podgrzałam olej (tu zależy od upodobań - ja uważam, że należy by olej dobrze pokrył dno, w końcu porcja będzie bardzo duża). Wrzuciłam najpierw ziarna fenugreek, kminu i
musztardy i smażyłam mieszając aż zaczęły wyraźnie ciemnieć i wydzielać aromat. Dodałam mix cebulowy i resztę przypraw i smażyłam kolejne 2 minuty mieszając. W końcu dodałam zmiksowane pomidory i smażyłam mieszając dalsze 2-3 minuty do wytworzenia się aromatycznego sosu. Dorzuciłam w końcu pokrojoną cukinię i po zagotowaniu dusiłam pod przykryciem około 15-20 minut (do miękkości). W razie potrzeby w trakcie gotowania można dodać troszkę gorącej wody. Gotowe! Najlepiej podawać z ryżem basmati oraz z piklami i chutneyem.

9 comments:

  1. Uwielbiam cukinię i ogromnie żałuję, że nie mam dla kogo w tym tygodniu gotować.Pozdrawiam serdecznie :)

    ReplyDelete
  2. Super :) uwielbiam cukinię.

    ReplyDelete
  3. Fajny przepis na cukinię! Wypróbuję na pewno:)

    ReplyDelete
  4. O fajnie, bo mam ogromny zapas cukini od teścia z działki :)

    ReplyDelete
  5. super przepis na świetną kolację :)

    ReplyDelete
  6. Miłe Panie - gorąco polecam curry!

    ReplyDelete
  7. Aniu, co to za przyprawa fanugreek?

    ReplyDelete
  8. Andzia - widzisz, nawet nie wiedziałam, że u nas nazywa się to kosieradka! Masz tutaj link, gdzie znajdziesz więcej informacji:
    http://pl.wikipedia.org/wiki/Kozieradka_pospolita

    ReplyDelete
  9. A kozieradka, dzięki Aniu za odpowiedź. Pozdrawiam Cię serdecznie!

    ReplyDelete