6 August 2009

sałatka z zielonej fasolki z orzechami


Prócz cudnych cukinii na naszej działce bardzo obradzają również fasolki. Staramy się je przetwarzać na różne sposoby. Niżej moja propozycja na szybką i smaczną sałatkę. W sam raz na gorące letnie dni.

Sałatka z zielonej fasolki z orzechami

300 gr fasolki
duża garść orzechów włoskich
1 duży ząbek czosnku
2 łyżki oliwy
sól/pieprz

Fasolkę obieramy z końcówek i blanszujemy w osolonej wodzie aż będzie lekko miękka (u mnie około 6 minut). Odcedzamy i natychmiast wrzucamy do miski z bardzo zimną wodą. Po chwili odcedzamy. W misce mieszamy dobrze oliwę i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dodajemy fasolkę, dobrze mieszamy, posypujemy solą i pieprzem do smaku i na koniec posypujemy grubo pokrojonymi orzechami. Gotowe.
Smacznego!


6 comments:

  1. Brzmi wspaniale :) Kocham fasolkę, mogę nic innego w lecie nie jeść :)

    ReplyDelete
  2. właśnie takie cuda uwielbiam, jem w takiej wersji nie tylko fasolke, ale i cukinie, ogorki, brokuły, brukselke :)

    ReplyDelete
  3. Uwielbiam fasolkę a w połączeniu z orzechami to pysznosci same i kojarzy mi się z wyżej podpisaną Agatką :))

    ReplyDelete
  4. Miłe Panie - cieszę się, że Wam się podoba.

    ReplyDelete
  5. I mnie sie podoba bardzo i zacheca do sprobowania :-)

    ReplyDelete