9 November 2009

tarta śliwkowa niebywale prosta



Wypiek bardzo prosty - taki spontaniczny, słodki rezultat posiadania resztki śliwek. Kruchy spód, śliweczki i gotowe! Pomysł mojego męża.

Tarta śliwkowa niebywale prosta

ciasto:
250 g mąki pszennej
130 g masła
50 g cukru
1 jajko
ew. odrobina wody

śliwki
2-3 łyżki cukru

Mieszamy mąkę z cukrem i wcieramy masło. Dodajemy rozbełtane jajko i szybko zarabiamy ciasto. W razie potrzeby można dodać odrobinę wody. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy na godzinę do lodówki.
Smarujemy masłem formę do tarty, wałkujemy ciasto i przekładamy do formy. Do środka układamy przekrojone śliwki bez pestek i posypujemy cukrem.
Pieczemy 30-40 minut w 180 C.
Gotowe!

5 comments:

  1. Prosta i jakże pyszna :) Bardzo mi się podoba!:)

    ReplyDelete
  2. Świetny pomysł :) i to jeszcze ze śliwkami mniam;]

    ReplyDelete
  3. ale wygląda ślicznie , jak misternie są te śliwki poukładane

    ReplyDelete
  4. :) Masz bardzo zdolnego Meza :D
    Sliczna!

    ReplyDelete