13 December 2009

aromatyczne masełko z brandy do mince pies (brandy butter)

Dziś chcę dodać krótki wpis. Zasadniczo mince pies są pyszne same w sobie, lecz prawdziwe niebo w gębie to mince pies na ciepło z odrobiną słodkiego masełka z brandy po wierzchu, które powolutku roztapia się i nadaje ciasteczku wyjątkowego aromatu. Muszę przyznać, że mince pies na ciepło z brandy butter to moja wielka słabość! Przepis na masełko jest banalnie prosty, a nawet gdy nam coś zostanie to można wykorzystać do innych wypieków - palce lizać!

Aromatyczne masełko z brandy
(Brandy butter)

100 g masła w temperaturze pokojowej
100 g cukru pudru
3-4 łyżki brandy

Masło miksujemy z cukrem (powstaną grudki czym nie należy się przejmować). Dodajemy powoli brandy stale miksując aż otrzymamy miękką, puszystą aromatyczną masę. Przekładamy do szklanego naczynia i gotowe! Przechowujemy w lodówce.
Gotowe mince pies wkładamy na kilka minut do nagrzanego piekarnika lub na pół minuty do mikrofalówki. Na wierzch kładziemy łyżeczką masełko (pół łyżeczki) i gdy zacznie się delikatnie rozpływać - jest gotowe!
Gorąco polecam spróbować - ciasteczka nabierają zupełnie nowego wymiaru!

5 comments:

  1. Aniu to już rozpusta:)))
    Pozdrawiam.

    ReplyDelete
  2. o tak rozpusta
    p.s u mnie nie było żurawiny ,ani razu tym roku nie kupiłam jej :((((

    ReplyDelete
  3. Kass, wiem, ale każdy ma swoje słabości...
    Margot, zawsze możesz użyć suszonej - z pewnością wyszłyby równie pyszne!

    ReplyDelete
  4. Uwielbiam to masełko. Masz rację, połączone z ciepłym mince pie to delicje.

    ReplyDelete
  5. Lo - masełko dodaję też do innych rzeczy, dodaje wyjątkowego aromatu.

    ReplyDelete