12 January 2010

krem z selera



Zimą dużo chętniej jadamy zupy i by zupełnie nam się nie znudziły nasze ulubione to zaglądam do różnych książek w poszukiwaniu przepisów i inspiracji. Tym razem postanowiłam wykorzystać dosyć mało popularne u nas warzywo - korzeń selera. Zazwyczaj dorzucam kawałek do zupy, kupuję też surówkę z surowego selera z jabłkami ale poza tym nie miałam dotąd pomysłu na jego wykorzystanie. Jest to moja pierwsza i mam nadzieję nie ostatnia propozycja na danie z tą jarzynką. Zupa jest gęsta, bardzo kremowa, o delikatnym smaku selera i gorąco ją polecam na zimowy szybki obiad.

Krem z selera

ok. 1 litra wywaru z jarzyn lub bulionu z kurczaka
1 listek laurowy
szczypta gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
1 duży seler (około 1 kg)
400 g ziemniaków
200 ml śłodkiej śmietanki
sól

Do rondla wlewamy wywar z dodatkiem liścia laurowego, pieprzu i gałki muszkatołowej. Gdy się zagotuje wrzucamy obrany i pokrojony w niewielką kostkę seler oraz ziemniaki. Dodajemy odrobinę soli i gotujemy aż warzywa zmiękną. Osuwamy liść laurowy a resztę miksujemy dokładnie. Podgrzewamy, dodajemy śmietanę, mieszamy i serwujemy! Smacznego!

7 comments:

  1. Jadłam taki krem na wieczorze panieńskim u mojej przyjaciółki zupka naprawdę fantastyczna.

    ReplyDelete
  2. Jakoś nigdy zbytnio nie przepadałam za selerem - nie mam pojęcia, dlaczego. Ostatnio jednak się do niego przekonałam, więc taka zupa-krem powinna być idealna na "pojednanie". ;))

    Pozdrawiam!

    ReplyDelete
  3. Ja bardzo lubię to warzywko, ale zupki z selera jeszcze nie jadłam.
    Zapowiada się smacznie :)))

    ReplyDelete
  4. U nas tez sporo zup ostatnimi czasy, choc z selera w sumie rzadko musze przyznac...

    ReplyDelete
  5. Piękny i kremowy... mam słabośc takich kremow lecz niestety len mnie oplątuje gdy sie mam zabierac za nie ;)

    ReplyDelete
  6. Strasznie lubię selerowy krem :) Często mamy tę zupkę w domu!

    ReplyDelete
  7. Drogie Panie - zupę polecam - łatwa i smaczna. Dziękuję za komentarze!

    ReplyDelete