4 January 2010

pikantna zupa ziemniaczano-jabłkowa



Szukałam wczoraj ciekawego pomysłu na zupę, ale jednocześnie chciałam zużytkować pozostałości świąteczno-noworoczne. I tak przeglądając moją książkę "Soups" wpadła mi w oko bardzo ciekawa pikantna zupa z ziemniaków i jabłek. Szybka w przygotowaniu, bardzo aromatyczna, delikatnie słodka (od jabłek), nieco gęsta i rozgrzewająca - w sam raz na zimowy obiad. Gorąco polecam!

Pikantna zupa ziemniaczano-jabłkowa

50 g masła
1 mała cebula
2 jabłka obrane
szczypta pieprzu
1 łyżka przyprawy curry (medium hot - średnio ostrej)
600 ml wywaru warzywnego lub chudego rosołu
300 g ziemniaków obranych
300 ml mleka
sól

do przybrania:
1 łyżka masła
pół jabłka obranego
pieprz

Na masełku przesmażamy posiekaną cebulę aż do miękkości i dodajemy pokrojone w plasterki jabłka i przyprawę curry i smażymy mieszając około 2 minut. Zalewamy wywarem i dodajemy pokrojone w plasterki ziemniaki. Gotujemy pod przykryciem aż do miękkości (ok. 20 minut). Miksujemy następnie całość w blenderze (partiami) i przelewamy do rondla. Ponownie zagotowujemy dodawszy gorące mleko. Dodajemy sól/pieprz do smaku. Przed podaniem rozgrzewamy niewielką patelnię, dajemy masło i pokrojone w cienkie plasterki jabłko i smażymy do zrumienienia. Gorącą zupę nalewamy na talerze, dekorujemy podsmażonymi plasterkami jabłka i posypujemy świeżo mielonym pieprzem.
Smacznego!

11 comments:

  1. Brzmi obłędnie! Ale moje ostatnie przygody z zupą na mleku były niezbyt udane (dyniowa... fuj!). Może tym razem jednak by się udało...?

    Pozdrawiam!

    ReplyDelete
  2. Mmm.. Wygląda bajecznie, tylko pewnie nikt tego u mnie nie będzie chciał jeść. A szkoda. :-)


    Ale jak sobię wszyscy pójdą.... :-)))

    ReplyDelete
  3. Wow! Nie słyszałam jeszcze o takiej zupce, brzmi bardzo intrygująco.
    Pozdrawiam:)

    ReplyDelete
  4. Zaytoon - myslę, że by Ci smakowała, bo nam smakowała bardzo.
    Poswix - spróbuj, a najlepiej nie mów rodzinie z czego jest, z pewnością by zjedli ;-)
    Majano - nie zawiodłabyś się, zapewniam.

    ReplyDelete
  5. Gotowłam dzisiaj, super , niesamowity smak i aromat. Niebo w gębie.

    ReplyDelete
  6. Anonimie - bardzo się cieszę, że Ci smakuje!

    ReplyDelete
  7. Mmm, wygląda na to, że to smakowita zupka, uwielbiam curry, jabłka często łączę z mięsami, więc w zupie mi nie straszne... Z pewnością wypróbuję przepis, dziękuję za udostępnienie! Pozdrawiam!

    ReplyDelete
  8. Karola - jestem pewna, że polubisz tą zupę!

    ReplyDelete
  9. Wypróbowałam, zrobilam jako osobną zupę dla nas, pewna ze dzieci które na wszystko kręcą nosem, nie będą chciały jeść. Zupa jest świetna, a do tego dzieci same się nia zainteresowały i chciały jeść. Nawet dwulatek niejadek zjadł trochę ze smakiem. Zupa pycha!

    ReplyDelete
  10. Anonimie - ja też początkowo miałam obawy, ale to wyjątkowo udana kombinacja. Cieszę się, że zupa smakowała całej rodzinie!

    ReplyDelete