16 March 2010

zupa marchewkowa z kolendrą


Zachciało mi się rozgrzewającej, aromatycznej zupy o ładnym kolorze. No i znalazłam przepis Delii (wiele znajomych osób wychwalało jej przepisy) na krem z marchewki z kolendrą. Zupa bardzo prosta, gęsta, pachnąca w całym domu. Bardzo nam smakuje w te chłodne dni.

Zupa krem z marchewki z kolendrą

1 kg marchewki
1 łyżka nasion kolendry
25 g masła
1 niewielki ząbek czosnku
1 litr wywaru drobiowego
3 łyżki świeżych liści kolendry posiekanych
kilka łyżek śmietanki
sól/pieprz

Na rozgrzanej patelni prażymy ziarna kolendry przez 1-2 minuty aż zaczną brązowieć. Przekładamy je do moździerza i rozgniatamy.
Marchew obieramy i kroimy w kostkę. W rondlu rozpuszczamy masło dodajemy marchew, rozgnieciony ząbek czosnku i 3/4 nasion kolendry. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem około 10 minut, mieszając co parę minut. Zalewamy następnie wywarem, dodajemy soli i pieprzu i gotujemy około 20 minut aż marchew będzie miękka. Miksujemy naszą zupę w blenderze, ponownie przelewamy do rondla i dodajemy posiekane listki kolendry. Przed podaniem polewamy zupę 1-2 łyżkami śmietanki, posypujemy rozgniecionymi nasionami kolendry (odłożonymi wcześniej) i posiekanymi świeżymi listkami kolendry. Gotowe!


5 comments:

  1. Nigdy nie jadłam zupy marchewkowej a wygląda przesmacznie :) Piękne krokusy!

    ReplyDelete
  2. jej aromatycznośc mogę sobie tylko wyobrażac
    ale kolor ma rzeczywiście cudny
    wiosennie

    ReplyDelete
  3. Mmmm :) Ale to musibyć wyjątkowo smaczne. Zupa marchewkowa! Muszę spróbować

    ReplyDelete
  4. Aniu ta zupa musi bardzo fajnie smakować, lubię marchew w każdej postaci, ale takiej nie gotowałam...krokusy piękne!!!! znaczy wiosna tuż tuż....

    ReplyDelete
  5. Wygląda bardzo ładnie, jakoś tak wiosennie :-)

    ReplyDelete