6 June 2010

makaron ze szpinakiem w sosie serowym


Kolej na następne ekspresowe danie. Zwłaszcza na czasie teraz, kiedy możemy kupić te wszystkie nowalijki. Bardzo lubię szpinak, zwłaszcza świeży i nie mogłam sobie odmówić spróbowania tych pysznych listków. Jako, że ostatnio jadam obiady, a zasadniczo kolacje, mało czasochłonne więc dziś proponuję szybki i smaczny makaron do przygotowania w pół godziny.

Makaron ze szpinakiem w sosie serowym

125 g makaronu
1 pęczek listków szpinaku
1 ząbek czosnku
oliwa
50 g sera blue (użyłam Stiltona)
100 ml śmietanki 18 %
sól/pieprz
garść orzechów włoskich z grubsza posiekanych

Liście szpinaku dobrze myjemy, odcinamy łodygi i wrzucamy do rondla, na średnim ogniu. i dusimy pod przykryciem. Mieszamy co chwilę i po paru minutach wyciągamy na bok. Gotujemy makaron w osolonej wodzie. W tym czasie podsmażamy lekko na oliwie posiekany czosnek i dodajemy posiekany z grubsza szpinak. Smażymy przez chwilę i dodajemy ser oraz śmietankę. Doprawiamy solą i pieprzem. Ugotowany makaron mieszamy z sosem, przekładamy na talerz i posypujemy orzechami. Gotowe!

8 comments:

  1. Ja ostatnio robiłam makaron ze szpinakiem i serem pleśniowym, był bardzo dobry, więc wyobrażam sobie jak smakuje Twoje danie:)

    ReplyDelete
  2. Mniam, na pewno pyszniutko smakuje!:))

    ReplyDelete
  3. Straszliwie lubię połączenie szpinaku i sera, a kiedy do tego wszystkiego dodamy makaron, to wychodzi obiad idealny. ;))

    Pozdrawiam!

    ReplyDelete
  4. Makaron w każdej postaci jest pyszny. Dodając do tego ser pleśniowy, szpinak i orzechy uzyskujemy już coś, co wykracza poza granice zachwytu :)

    ReplyDelete
  5. Nic dodać, nic ująć, makaron, szpinak, ser, czosnek - sukces murowany:)

    ReplyDelete
  6. nowalijkowy (i nie tylko) szpinak bardzo lubię. z makaronem zawsze smakuje pysznie.

    ReplyDelete
  7. Tak, zgadzam się z przedmówcami, to musi być pyszne!

    ReplyDelete
  8. Witam,

    Czy zamiast sera typu blue można dodać inny ser? jeśli tak to jaki?

    ReplyDelete