3 May 2011

aromatyczny kurczak po Mogolsku z ryżowym pilawem


Przez trzy miesiące delektowaliśmy się różnościami podczas naszej podróży po Azji. Czasem z nostalgią myśleliśmy o zwykłym domowym jedzeniu. Jesteśmy w domu dopiero trzy tygodnie a już tęsknimy za kuchnią orientalną. Przeglądnęłam nasze książki kucharskie i wybrałam na naszą wczorajszą kolację pysznego kurczaka po Mogolsku a do tego ryż w postaci prostego pilawu oraz chlebki ćapati. Oboje uwielbiamy kuchnię indyjską i ciepło wspominamy nasze kolacje w świetnej małej restauracji indyjskiej "Bombay Spice" w Kuching, gdzie zaglądaliśmy kilka razy zamawiając zawsze różne dania i każde było rewelacyjne. To było jedno z kulinarnych objawień podczas naszej długiej podróży. Przepis na tego kurczaka znalazłam w świetnej książce "Indian Cookery" autorki Madhur Jaffrey a na pilaw z małej książeczki "Indian Cooking" Naomi Good. Choć z pozoru przepis na kurczaka wydaje się skomplikowany i potrzeba wielu składników, to zapewniam, że warto poświęcić chwilę by rozglądnąć się po kuchni za przyprawami. Do gotowego dania dobrze jest podać chutney, polecam jeden z chutneyów z mango, przepisy na nie znajdziecie na moim blogu.
Kurczak po Mogoslku i pilaw ryżowy to moje propozycje do akcji "Z Widelcem po Azji"

Kurczak po Mogolsku
Mughlai Chicken

2,5 cm świeżego korzenia imbiru, obranego i posiekanego
8-9 ząków czosnku. obranych
6 łyżek zblanszowanych migdałów, podzielonych wzdłuż na połówki
4 łyżki wody (w razie potrzeby więcej)
3 łyżki oleju
kurczak (ok 1,4 kg) obrany ze skóry i pokrojony na mniejsze kawałki
10 ziaren kardamonu
2,5 cm kory cynamonowej
2 liście laurowe
5 ziaren goździków
200 g cebuli, obranej i drobno posiekanej
2 łyżki mielonego kminu
1/8 - 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
7 łyżek jogurtu naturalnego
1 i 1/2 łyżeczki soli
275 ml śmietanki 18 %
2 łyżki rodzynek
1/4 łyżeczki przyprawy garam masala

Imbir, czosnek, 4 łyżki migdałów oraz 4 łyżki wody miksujemy w blenderze do uzyskania pasty ( w razie potrzeby dodajemy nieco więcej wody). 
Na dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy kawałki kurczaka (w partiach) aż się lekko zarumienią. Wyciągamy i odkładamy na bok. Gdy cały kurczak jest obsmażony wrzucamy na patelnię kardamon, cynamon, liści laurowe i gożdziki i smażymy przez kilak sekund. Dodajemy cebulę i smażymy 3-4 minuty aż się lekko zarumieni, dodajemy pastę z blendera oraz kmin i pieprz cayenne i smażymy 2-3 minuty ąz przyprawy się zarumienią delikatnie i olej jakby się odzielił od mieszanki przypraw. Dodajemy wówczas powoli po łyżce jogurtu stale mieszając. W końcu dodajemy kurczaka wraz z płynem, który się zebrał, sól oraz śmietankę. Po zagotowaniu skręcamy na niski ogień, przykrywamy i gotujemy 20 minut. Dodajemy rodzynki, obracamy kawałki kurczaka, przykrywamy i gotujemy dalsze 10 minut. Na końcu dodajemy przyprawę garam masala, mieszamy i gotowe!
Pozostałe migdały wysypujemy na blachę do pieczenia i podpiekamy w piekarniku (ok. 200 C) przez kilka minut. Parę razy je mieszamy i wyciągamy gdy się zrumienią. Przed podaniem posypujemy kurczaka prażonymi migdałami.

Pilaw ryżowy
Pilau Rice

1 łyżka masła
5 cm kawałek cynamonu
4 ziarna kardamonu
4 gożdziki
1 cebula pokrojona na półplasterki
1 szklanka ryżu basmati
sól
1 i 1/2 szklanki wrzącej wody

Wysypujemy ryż na sito i płuczemy dokładnie pod bierzącą wodą. Odkładamy na bok na 30 minut.
W rondlu podgrzewamy masło, wrzucamy przyprawy - cynamon, gożdziki i kardamon. Smażymy przez dłuższą chwilę mieszając. Dodajemy cebulę i smażymy aż się zarumieni. Dodajemy ryż, smażymy mieszając parę minut. Następnie wlewamy wrzącą wodę dodajemy sól, mieszamy, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu 17-20 minut. Gotowe!



7 comments:

  1. O, taki kurczaczek musi być smaczny i na pewno ładnie pachnie:))
    Pozdrawiam.

    ReplyDelete
  2. Oj, ale bym zjadła! W sumie większość przypraw mam, muszę się szarpnąć na taka pyszność!

    ReplyDelete
  3. takich indyjskich smakow chetnie bym poprobowala:)

    ReplyDelete
  4. skoro taki aromatyczny, to z chęcią bym spróbowała :)

    ReplyDelete