31 December 2011

mój świąteczny makowiec z jabłkami


Na Święta oprócz wypieków angielskich przygotowałam również makowiec. Nieczęsto gości u nas ciasto z makiem bo niewielu wielbicieli maku jest w rodzinie. Przepis znalazłam tutaj. Ciasto jest bardzo wilgotne i aromatyczne. Można przechowywać kilka dni, najlepiej w lodówce.

Makowiec z jabłkami

1,5 szklanki maku
3 duże jabłka (szara reneta) - blisko 1 kg
5 jajek
paczka skórki pomarańczowej
1,5 - 2 łyżeczek proszku do pieczenia
1 szklanka cukru pudru
aromat migdałowy
5 łyżek kaszy manny
5 łyżek mąki pszennej
ok. 1 szklanki mleka (do namoczenia maku)

Mak gotujemy w mleku przez około 30 minut, lub zalany wrzącym mlekiem odstawiamy do napęcznienia.
Po wystudzeniu mielimy 3 krotnie w maszynce.
Masło ucieramy z cukrem, dodajemy żółtka i ucieramy na jasną masę (użyłam miksera). Obrane jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach. Do masy dodajemy mąkę, kaszę i proszek i mieszamy. Dodajemy mak, jabłka i aromat migdałowy i dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy łyżką z masą. Całość wylewamy na natłuszczoną blachę (20x30cm) i pieczemy ok. 50 minut w 180 C. Sprawdzamy patyczkiem.
Gotowe!



A poniżej nasze tegoroczne angielskie ciasto bożonarodzeniowe - Christmas Cake


7 comments:

  1. Boski ten makowiec z jabłuszkami. Nie jadłam jeszcze takiego.
    A Christmas Cake wygląda cudownie. Pokażesz środek?
    Pozdrowienia i najlepszego w Nowym Roku!:)

    ReplyDelete
  2. Majanko - środek taki sam jak rok temu :-) Aromatyczny, bardzo alkoholowy, pyszny ;-)

    ReplyDelete
  3. Smakowite makowe ciacho:-)

    Wszystkiego dobrego w Nowym Roku !!!

    ReplyDelete
  4. Ja to jestem Makowa Panienka:D i ten makowiec piekę na 100sposobów (z dodatkiem czarnego sezamu , marchewki itp)
    buziaki

    ReplyDelete
  5. Widziałam właśnie zeszłoroczne. Boskie po prostu!:)
    Jeszcze nigdy nie robiłam,ale chęci są:)
    Pozdrawiam noworocznie:)

    ReplyDelete
  6. Majanko - upiecz koniecznie, ciasto jest rewelacyjne! Będzie Ci smakować! Do tego można sobie je upiec dużo wcześniej przed Świętami :-)

    ReplyDelete