8 December 2013

Rozgrzewająca tajska zupa z dyni


Najlepszym sposobem na rozgrzanie się w chłodne zimowe dni jest zupa :-) U nas obowiązkowo na obiad tak od końca października aż do wiosny! Dziś proponuję pyszną, rozgrzewającą, gęstą zupę z dyni. Zupa rzeczywiście jest dosyć ostra więc, jeśli ktoś jest "wrażliwy" radzę zmniejszyć nieco ilość pasty curry.

Rozgrzewająca tajska zupa z dyni

700-800 gr miąższu dyni
2-3 łyżki oleju
1 cebula pokrojona na cienkie plasterki
1 łyżka startego świeżego imbiru
1 świeża trawka cytrynowa, (grubszy koniec lekko rozgnieciony)
2 łyżki tajskiej czerwonej pasty curry
ok. 200 ml mleczka kokosowego
ok. 500 ml wywaru warzywnego lub drobiowego
świeży sok z limonki i cukier do smaku
q świeże chilli zielone lub czerwone pokrojone na cienkie paseczki - do przybrania

Dynię kroimy na małe kawałki, smarujemy połową oleju, posypujemy solą, układamy na blasze i pieczemy w 200 C ok. 30 minut (aż dynia będzie miękka i lekko zrumieniona). 
W rondlu rozgrzewamy pozostały olej, dodajemy, trawkę cytrynową, imbir i cebulę, smażymy mieszając przez 5-8 minut, aż cebula się zeszkli i będzie miękka. Dodajemy pastę curry, smażymy mieszając 1 minutę, dodajemy następnie pieczoną dynię, prawie całe mleczko kokosowe i wywar warzywny/drobiowy. Wszystko gotujemy ok. 5 minut, potem wyciągamy trawkę cytrynową a resztę miksujemy blenderem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, sokiem z limonki i cukrem. Zupę podajemy skropioną mleczkiem kokosowym i posypaną plasterkami chilli.

1 comment:

  1. Zgrałyśmy się z zupami dyniowymi, u mnie dziś też podobna zupa :) Następnym razem muszę podobnie jak Ty dodać pasty curry i trawę cytrynową.

    ReplyDelete