24 March 2010

Bread and Butter Pudding czyli angielska klasyka!


Ten prosty deser jest świetnym pomysłem na pozostałości po pieczywie drożdżowym. Tradycyjnie robiony ze zwykłego chleba pszennego (np. tostowego), u mnie tym razem z pozostałości słodkiego ciasta drożdżowego. W związku z tym, że ciasto drożdżowe było już suche dałam więcej mikstury mleczno jajecznej bo dużo wsiąkło do drożdżówki. Dużym plusem deseru jest szybkość wykonania i możliwość użycia dodatków jakie nam najbardziej smakują - można dodać suszone owoce, skórkę kandyzowaną itp. Tradycyjnie w Anglii jedzony na ciepło najlepiej polany custardem (czymś w rodzaju naszego budyniu śmietankowego).  Bardzo, bardzo smaczny! Polecam.
Przepis za książką The National Trust Traditional Recipe Book.

Bread and Butter Pudding

8 kromek białego pieczywa posmarowanych masłem
3-4 łyżki cukru (najlepiej demerara)
ok 100 g rodzynek (użyłam currants)
4 jajka (użyłam 5 dużych)
700 ml mleka (użyłam 1 litr)
świeżo starta gałka muszkatołowa

Piekarnik nagrzewamy do 180 C. Ceramiczne naczynie (odpowiedniej wielkości - najlepiej ocenić wielkość kromek chleba i dobrać naczynie) smarujemy masłem i wykładamy połową kromek (masłem do góry). Można kromki kłaść całe lub przecięte na połówki dla łatwiejszego układania. Ja tym razem zrobiłam wersję bardziej dekoracyjną z kromkami ułożonymi ukośnie, ale tradycyjnie układa się je płasko warstwami. Posypujemy chleb połową cukru i posypujemy rodzynkami. Kładziemy na to drugą warstwę chleba (masłem do góry) i posypujemy pozostałym cukrem. W miseczce mieszamy dokładnie jajka z mlekiem, polewamy nimi chleb w posypujemy po wierzchu świeżo startą gałką muszkatołową. Pieczemy około 30-40 minut aż się lekko zbrązowi na wierzchu. Podajemy ciepłe, najlepiej polane custardem.
Smacznego!



10 comments:

  1. wiele już razy słyszałam o tej angielskiej klasyce
    i czuję, że bardzo bym ją polubiła
    najbardziej drożdżówkową

    ReplyDelete
  2. O rety jak to cudownie wygląda ;) Nigdy nie jadłam ale jest wyjątkowo kuszące

    ReplyDelete
  3. Z ciasta drożdżowego na pewno jest o niebo lepsze niż z białego chleba, zwłaszcza wyspiarskiego. Świetna interpretacja. Pozdrawiam :)

    ReplyDelete
  4. O mniam, wygląda tak pyszniutko! Świetne!

    ReplyDelete
  5. Asiejko - z pewnością by Ci smakowało!
    Wiosenko - :-)
    Dziwnograju - spróbuj, bo bardzo szybkie w wykonaniu!
    Nobleva - znam chleb wyspiarski :-(
    Majanko - :-)

    ReplyDelete
  6. Aniu wiesz, nie robilam jeszcze puddingu. Tym bardziej dziekuje za przepis :)

    ReplyDelete
  7. Ilekroć widzę te angielskie puddingi, myślę: to nie może być dobre! Ale... z drożdżowego ciasta - kto wie?

    ReplyDelete
  8. Właśnie zrobiłam mój pierwszy pudding. Wyszedł pyszny! Zrobiłam z chałką, reszta dokładnie jak w przepisie plus odrobina cukru waniliowego. Polecam! Szybko się go robi i jeszcze szybciej zjada :)

    ReplyDelete
  9. Bardzo się cieszę, że Ci smakował! Pozdrawiam!

    ReplyDelete