8 July 2011

Curry z kurczakiem i słodkimi ziemniakami


Znowu nie było mnie chwilę, niestety wessała mnie praca tak dokładnie, że nie miałam na nic czasu. Ale mam nadzieję, że to już za mną i w najbliższych dniach odrobię moje zaległości i uda mi się dodać przepisy, które czekają w kolejce. Zacznę od pysznego curry! Przepis wynalazłam tutaj. Rezultat był zniewalający! Gorąco polecam!

Curry z kurczaka i słodkich ziemniaków

5 udźców z kurczaka, bez skóry i kości, pokrojone na kawałki
2 łyżki oleju
1 średnia cebula pokrojona na półplasterki
3 ząbki czosnku, z grubsza posiekane
1 świeża trawa cytrynowa, tylko biała część, pokrojona w cienkie plasterki
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka przyprawy curry 
1/2 łyżeczki chilli zmielonego
1 słodki ziemniak, obrany i pokrojony w kostkę 2 cm
1 puszka mleczka kokosowego
1/2 szklanki wody
2 łyżki tajskiego sosu rybnego
1/2 łyżeczki cukru
garść posiekanych świeżych listków kolendry

Rozgrzewamy olej w rondlu, obsmażamy kawałki kurczaka, wyciągamy łyżką cedzakową i odkładamy na bok. Następnie dodajemy cebulę, smażymy 2 minuty aż się zeszkli, w razie potrzeby dodajemy nieco więcej oleju. Dodajemy czosnek, smażymy mieszając ok 30 sekund, dodajemy trawkę cytrynowa i również smażymy mieszając chwilę. Dodajemy w końcu przyprawy: kurkumę, curry i chilli, smażymy mieszając 1 minutę, dodajemy słodki ziemnia, cukier, mieszamy i dodajemy na koniec mleczko kokosowe, wodę, sos rybny i kolendrę. Po zagotowaniu dodajemy kurczaka, skręcamy gaz, przykrywamy i gotujemy ok. 20 minut.
Nasze curry najlepiej podawać z ugotowanym ryżem basmati.

4 comments:

  1. Smaczne musi byc takie curry :)

    ReplyDelete
  2. mam ochote na czerwone curry, ale te tez smakowicie wyglada ;)

    ReplyDelete