11 April 2009

chleb z oliwkami



Wynalazłam ten przepis u Jeffreya Hamelmana i pomyślałam, że powinien pysznie smakować z szynką i kiełbasami na Święta. Tak więc 2 dni temu zrobiłam zaczyn i teraz właśnie chlebek piecze się w piekarniku.

Chleb z oliwkami

405 gr mąki pszennej chlebowej
45 gr mąki pszennej razowej
285 gr wody
7 gr soli (1 płaska łyżeczka)
115 gr oliwek bez pestek
17 gr zakwasu (1 łyżka)

Najpierw robimy zaczyn z :
80 gr mąki pszennej chlebowej
100 gr wody
17 gr zakwasu

Zaczyn po wymieszaniu przykrywamy i odstawiamy na 12-16 godzin.

Następnie mieszamy pozostałe składniki (bez oliwek):
325 gr mąki pszennej chlebowej
45 gr mąki pszennej razowej
185 gr wody
1 płaska łyżeczka soli

Składniki wyrabiamy przez około 5 minut. Dodajemy oliwki (muszą być dokładnie odsączone, najlepiej zostawić je na jakąś godzinę na sicie i potem jeszcze osączyć na papierowym ręczniku) i wyrabiamy by się dobrze wymieszały. Zostawiamy ciasto do wyrośnięcia na 2 1/2 godziny. Odgazowujemy po 1 godz 15 minutach. Kształtujemy i przekładamy do foremki i wkładamy do lodówki na 18 godzin.
Pieczemy z parą w 230 C przez 40-45 minut.
Smacznego!

5 comments:

  1. Hello

    nich to meet you

    http://netbook-notebook-computer.blogspot.com

    ReplyDelete
  2. Super chleb, taki Śródziemnomorski :) Super pomysł :) Pozdrawiam

    ReplyDelete
  3. Zapewniam ze smakuje tak samo dobrze jak wyglada! Polecam, u mnie bedzie goscil czesciej na stole.

    ReplyDelete
  4. Postaram sie by i u mnie niebawem zagoscil :)

    Pozdrawiam!

    ReplyDelete