23 November 2009

chleb rustykalny na drożdżach


Kolejny pyszny chlebek Jeffreya Hamelmana. Niestety zanim zdążyłam zrobić mu zdjęcie, już sporego kawałka nie było... Chleb łatwy w wykonaniu, ładnie wyrasta i bardzo dobrze smakuje. Ma nieco ciemniejszy kolor i gęściejszy środek dzięki mące razowej, której jest tu 20 % w porównaniu do zwyczajnej. Cóż więcej dodać - gorąco polecam, zwłaszcza tym, którzy nie przemogli w sobie lęku przed zakwasem.

Chleb rustykalny
Rustic Bread

preferment:
250 g mąki pszennej chlebowej
150 g wody
4,5 g soli
1 g świeżych drożdży

ciasto właściwe:
150 g mąki pszennej chlebowej
50 g mąki żytniej razowej
50 g mąki pszennej razowej
295 g wody
4,5 g soli
2 g świeżych drożdży
preferment

Dzień wcześniej przygotowujemy preferment: mieszamy drożdże z wodą i następnie z mąka i solą. Otrzymamy gęstą masę. Zostawiamy pod przykryciem na 12-16 godzin.
Gdy preferment jest gotowy mieszamy w naczyniu pozostałe składniki (bez prefermentu) i wyrabiając dodajemy stopniowo preferment (po kawałku). Wyrabiamy do otrzymania średnio rozwiniętego glutenu.
Zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 2 i 1/2 godziny. W tym czasie składamy 1 raz po 50 minutach.
Formujemy wstępnie bochenek, przykrywamy i zostawiamy na 10-20 minut by ciasto odpoczęło. Ostatecznie formujemy bochenek i przekładamy do koszyka. Zostawiamy pod przykryciem na 1 i 1/4 do 1 i 1/2 godziny. Pieczemy z parą w 230 C ok. 35-38 minut.

5 comments:

  1. Jaki sliczny chlebuś :) Piekne kromeczki:)
    Pozdrawiam!

    ReplyDelete
  2. o i kolejny chleb Aniu , który potwierdza ,ze pieczesz z [pasja znakomite chleby , mistrzowsko się prezentuje

    ReplyDelete
  3. Ty, Moja Droga, juz chyba zapomniałas, ze sama mialas zakwasowe lęki :)
    Pozdrawiam:))

    ReplyDelete
  4. Majana - dzięki, u Ciebie też piękne!
    Margot - staram się jak mogę.
    Anonimie - miałam, miałam, ale wzięłam byka za rogi i już się nie boję!

    ReplyDelete