5 December 2009

tarta kokosowa pachnąca cytryną


Dziś chcę nadrobić zaległości i przedstawić bardzo pyszną tartę kokosową, pachnącą cytryną, lekką i kuszącą. Po tarcie zostało nam tylko wspomnienie, lecz z pewnością jeszcze będę ją powtarzać. Przepis znalazłam w książeczce "Desery".

Tarta kokosowa 

ciasto kruche:
250 g mąki pszennej
130 g masła
50 g cukru
1 jajko

nadzienie:
2 jajka
skóra otarta z 2 cytryn
sok z 2 cytryn
200 g cukru
375 g śmietanki słodkiej 36 % (dałam mniej więcej połowę)
250 g wiórków kokosowych

Zagniatamy kruche ciasto, wkładamy do lodówki na około 1 godzinę po czym wałkujemy, wykładamy nim foremkę do tarty (wcześniej natłuszczoną) i przykrywamy pergaminem na który wysypujemy fasolę czy specjalne gliniane kulki, następnie podpiekamy w 200 C około 15 minut. Ściągamy następnie papier z kulkami/fasolą i podpiekamy jeszcze 5 minut. W tym celu ubijamy mikserem jajka z dodatkiem skórki z cytryny i cukru. Gdy masa nabierze jasnego koloru dodajemy sok z cytryny, śmietanę i wiórki i mieszamy. Na tak przygotowany spód wykładamy nasze nadzienie. Tartę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 C i pieczemy około 40 minut. Gdy ostygnie posypujemy lekko cukrem pudrem i gotowe!


 

9 comments:

  1. te zdjęcia.. są piękne
    tarta wygląda jak puszek
    kokosowa, a sprawia wrażenie śnieżnej

    ReplyDelete
  2. Bardzo mi się podoba to połączenie cytryny i kokosów. Przecudne zimowe zdjęcia :)

    ReplyDelete
  3. śliczna, i to jak śliczna

    Aniu , a ta książeczka czyjego autorstwa bo jak tam jest więcej takich przepisów to ja bym może sobie też ją kupiła

    ReplyDelete
  4. Asiejko - dziękuję za komplementy!
    Nobleva - :-))
    Margot - to taka mała książeczka w czerwonej okładce (dostałam ją od Krokodyla) - ma tytuł Desery i zdjęcie apple pie na froncie. Dosyć gruba, w twardej oprawie. Autora nie ma, bo to chyba jakaś praca zbiorowa, tłumaczenie z angielskiego. Widziałam ją parę dni temu w MPIK-u w dziale kulinarnym.

    ReplyDelete
  5. Aniu boooska! Tarty uwielbiam, spisalam przepis będzie pieczona... Pozdrawiam.

    ReplyDelete
  6. Kass - mam nadzieję, że będzie Ci tak samo smakować jak nam :-))

    ReplyDelete
  7. Aniu , dziękuję za informacje

    ReplyDelete
  8. U nas zostały tylko resztki, naprawdę rewelacyjny smak! dziękuje za przepis

    ReplyDelete
  9. Ogromnie mi miło że Wam smakowała :-)

    ReplyDelete