9 May 2012

Spaghetti Bolognese


Wersji sosu Bolognese jest mnóstwo, ja poszukałam tej nabardziej zbliżonej do oryginału. Sos jest pyszny, aromatyczny i dużym plusem jest fakt, że można go przygotować wcześniej i potem jedynie podgrzać i podać ze świeżo ugotowanym makaronem. Myślę, że można go też spokojnie poporcjować i mrozić.

Sos Bolognese

2 łyżki oliwy
200 g boczku wędzonego
2 duże cebule posiekane
3 ząbki czosnku posiekane
2 marchewki pokojone w drobną kostkę
2 gałązki selera naciowego
700 g mielonej wołowiny
1 szklanka wina czerwonego wytrawnego
2 puszki posiekanych pomidorów (po 400 g każda)
2 liście laurowe
sól/pieprz
makaron spaghetti
świeżo starty parmezan

W rondlu podsmażamy na oliwie pokrojony w drobną kostkę boczek, dodajemy cebulę i czosnek i smażymy aż cebulka się zeszkli. Dodajemy mielone mięso i smażymy mieszając aż zbrązowieje. Wlewamy wino i smażymy aż 1/3 wyparuje. Skręcamy płomień, dodajemy pomidory, marchewkę i seler. Mieszamy i dusimy na małym ogniu około 1-1 1/2 godziny. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gdy sos jest gotowy gotujemy makaron, odcedzamy gdy jest al dente i układamy na talerzach. Posypujemy świeżo startym parmezanem i polewamy sosem. Gotowe!


4 comments:

  1. Wygląda fantastycznie i pewnie tak samo smakuje:)

    ReplyDelete
  2. mnie zastanawiała zawsze ta marchewka w przepisie... jakoś nie pasowała mi nigdy, przecież marchewka jest słodka, a jednak efekt końcowy zawsze jest tak pyszny, że już nie ma miejsca na obiekcje :)

    ReplyDelete
  3. mmm... konkretne i smaczne jedzonko:)

    ReplyDelete