27 October 2012

świetny chleb tostowy


Koniec października to dla mnie pierwsze przygotowania do Świąt Bożego Narodzenia i oczywiście nie ma mowy tu o zakupie prezentów czy jakichś gadżetów świątecznych :-) W poniedziałek przygotowałam pysznie aromatyczną "nadziewkę" do tradycyjnych angielskich ciasteczek świątecznych "mince pies", gdyż musi się ona "przegryźć" i nabrać smaku. Pakuję ją do słoików i czeka sobie grzecznie parę miesięcy. To już dziesiąty rok odkąd piekę te pyszne małe babeczki!
Dziś za to piecze się moje tradycyjne angielskie ciasto bożonarodzeniowe, które też musi dojżeć podlewane co tydzień paroma łyżkami dobrej brandy. Zaczęłam je piec dwa lata temu i zakochałam się w nim po prostu! Już nie wyobrażam sobie Świąt bez tego ciasta. Też najlepiej je piec z dużym wyprzedzeniem. A za miesiąc, w ostatnią niedzielę przed Adwentem będę robić angielski pudding bożonarodzeniowy!
Za to dzisiaj chciałabym przedstawić nowy przepis na chleb tostowy. Do tej pory piekłam sporo razy chleb tostowy według przepisu Mistrza Hamelmana. Jednak potrzeba odmiany od czasu do czasu i oto znalazłam u Liski ten właśnie przepis i chlebek wyszedł świetnie! Właśnie kończymy już drugi bochenek :-) Polecam!

Chleb tostowy 

540 g mąki pszennej
310-320 g wody
20 g świeżych drożdży
1 czubata łyżka masła w temperaturze pokojowej
1 czubata łyżka mleka w proszku
1 i 1/2 łyżeczki soli
1 i 1/2 łyżeczki cukru

Drożdże umieszczamyw miseczce, dodajemy cukier i mieszamy, nastepnie odstawiamy na kilka minut aż staną się płynne. Następnie mieszamy z wodą i dodajemy do pozostałych składników i wyrabiamy ciasto aż osiągniemy dobrze rozwinięty gluten. Ja skorzystałam z miksera planetarnego, przystawka - hak do ciasta i wyrabiałam ok. 6 minut na drugiej prędkości. Ciasto przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia na 45-60 minut, aż podwoji swoją objętośc. Następnie formujemy chleb i umieszczamy w foremce (keksówce), ja w silikonowej (zwykłą foremkę trzeba natłuścić i wysypać mąką/otrębami lub tartą bułką). Pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia pod przykryciem. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 190 C. Gdy chleb wyrośnie (zazwyczaj ok. 45 minut), wkładamy go do piekarnika i pieczemy z parą 30 minut. Po tym czasie wyciągamy chleb z foremki i dopiekamy jeszcze 10 minut już sam. Wyciągamy (chleb jest upieczony, gdy jeśli go postukamy od spodu, wyda głuchy dźwięk) i studzimy na kratce. Smacznego!

8 comments:

  1. Aniu jak się patrzy za okno to rzeczywiście nic tylko o swiętach wypada myśleć:)
    Ja zabieram się za ciasto piernikowe które musi lezakowac, to angielskie piekłam 2 lata temu i wyszlo bardzo smaczne ale jednak to nie moje smaki swiąteczne, przegłosowane że wolę tradycyjne polskie keksy... no cóż uległam:)
    a tostowy tez czasem piekę ale z innego przepisu, pozdrawiam ciepło:)

    ReplyDelete
  2. Tosty uwielbiam! Ale domowego chlebka na nie jeszcze nie piekłam, a to chyba bardzo źle :)

    ReplyDelete
  3. Aniu ,ale u ciebie już świątecznie ,a chleb idealny , taki z miodem bym sobie schrupała

    ReplyDelete
  4. Kass, muszę podpatrzeć to Twoje ciasto piernikowe, jeszcze nigdy nie robiłam prawdziwego piernika.
    Kamciss - w końcu nadejdzie czas i na Twój pierwszy chleb!
    Margot - ja przepadam za tostem z serem!

    ReplyDelete
  5. Śliczny ten chlebek Aniu. Choć nie przepadam za tostowym to Twój bardzo pyszny musi być:)

    ReplyDelete
  6. Jeśli smakuje tak jak wygląda, to musi być rewelacyjny!

    ReplyDelete
  7. Wygląda świetnie, jest chyba bardzo puszysty...

    ReplyDelete
  8. ale ladny Ci ten chlebus wyszedl:)

    ReplyDelete