Pachnąca latem, w kolorze słońca tarta z morelami :)
Tarta z morelami
kruchy spód:
250 g mąki tortowej
130 g masła
35 g cukru pudru
nieco bardzo zimnej wody
250 g mąki tortowej
130 g masła
35 g cukru pudru
nieco bardzo zimnej wody
nadzienie:
200 ml śmietanki słodkiej
2 duże jajka
3 łyżki cukru pudru
10-12 dojrzałych moreli
Najpierw przygotujemy spód do tarty. Najpierw wrzucamy do malaksera
mąkę, masło i cukier puder, miksujemy aż składniki się połączą i
powstaną drobniutkie grudki. Wciąż miksując dolewamy zimnej wody,
niewiele, około 1/5 - 1/4 szklanki i miksujemy aż składniki ciasta się
połączą i powstanie kula. Wykładamy ją na oprószoną mąką stolnicę,
formujemy kulkę, zawijamy w folię do żywności i wkładamy na 1 godzinę do
lodówki. Po godzinie wałkujemy ciasto dosyć cienko i wykładamy nim
formę wysmarowaną wcześniej masłem. Nakłuwamy widelcem i wkładamy na
około 30 minut do lodówki. Nagrzewamy piekarnik do 170 C, tartę
przykrywamy papierem do pieczenia i wykładamy na papier ceramiczne kulki
(lub ryż czy fasolę) dla obciążenia. Pieczemy około 10 minut po czym
ściągamy delikatnie papier i kulki i dopiekamy jeszcze ok 15 minut aż
ciasto będzie upieczone i złociste.
Na podpieczony spód układamy połówki morel. W naczyniu mieszamy dokładnie śmietankę z jajkami i cukrem.Zalewamy delikatnie morele i wstawiamy do piekarnika na kolejne 30 minut.
Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem :)
Gotowe!