19 May 2009
hummus bi tahini
To moja pierwsza propozycje w ramach akcji "Tygodzień z ciecierzycą". Ten pyszny, aromatyczny hummus już wielokrotnie u nas gościł i smakuje świetnie nie tylko z chlebkiem pita ale ze zwykłym chlebem też. Palce lizać!
Przepis pochodzi z książki a raczej księgi ; "The Complete Middle East Cookbook" aut. Tess Mallos.
Hummus bi Tahini
1 szklanka suchej cieciorki
3 szklanki wody
1/3 szklanki tahini (do kupienia w sklepach z naturalną żywnością)
1/2 szklanki soku z cytryny
2 ząbki czosnku
sól
do serwowania (opcjonalnie):
posiekana pietruszka
1 łyżka oliwy z oliwek
pieprz
Myjemy cieciorkę i przekładamy do naczynia, zalewamy wodą i zostawiamy na 12 godzin.
Następnie gotujemy na małym ogniu cieciorkę w tej samej wodzie przez około 2 godziny., dodajemy łyżeczkę soli i gotujemy do miękkości (około 1 godziny). Odcedzamy (zatrzymujemy nieco wody z gotowania i 1 łyżkę cieciorki).
Usuwamy skórki z cieciorki. Potem przekładamy do blendera i miksujemy z sokiem z cytryny i tahini aż do otrzymania gładkiej masy. Dodajemy czosnek (rozgnieciony) i 1/2 łyżeczki soli i miksujemy przez chwilę. W tym momencie należy spróbować masę i dodać w razie potrzeby więcej soku z cytryny lub nieco wody pozostałej z gotowania (gdyby masa była zbyt gęsta). Hummus powinien być dosyć gęsty i gładki.
Przekładamy hummus do naczynia w którym będziemy go serwować, polewamy oliwą, posypujemy pietruszką, dekorujemy pozostałymi z gotowania ziarenkami cieciorki i posypujemy pieprzem.
Pysznie smakuje z chlebkami pita i falafelami.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
ciecierzycę nie cieciorkę ;) wiem czepiam się ;)
ReplyDeletea hummus bardzo lubię, szybka i zdrowa pasta, potrafie ją jeśc nawet z makaronem :)
z analizy wykonania przepisu wynika, ze potrzebne sa 2 zabki czosnku
ReplyDeletea w skladnikach wyzej sa 4
jaka ilosc jest poprawna?
Nina, ale masz oko - oczywiscie 2 zabki czosnku. Jak wpisywalam to pewnie mi umknelo, i wpisalam jeszcze raz. Dzieki za spostrzegawczosc!
ReplyDeleteprzymierzam się do tego przepisu i chcialam doprecyzowac :)
ReplyDeletedzieki za szybka odpowiedz
Nina, zycze zeby sie dobrze udal!
ReplyDeletena ciecierzycę mówi się również cieciorka więc chyba się faktycznie ktoś czepia :)
ReplyDeleteProsze o info na maila piotr.wywrot@zakmed.pl czy cieciorkę konserwową np. z Rolnika w puszce tez trzeba gotować?? czy od razu mozna ją wrzucić do blendera?
ReplyDeletepozdrawiam
piotr
a ja w jednej mądrej książce o zdrowym żywieniu wyczytałam ,że roślin strączkowych NIGDY nie gotuje się w tej samej wodzie w której się moczyły!
ReplyDeletePaul Pitchford "Odżywianie dla zdrowia" żeby nie być gołosłownym ;)
Pau - nie będę się spierać, ja przygotowywałam dokładnie według przepisu.
ReplyDeleteWidze, ze korzystasz z podobnych zrodel kulinarnych. :)
ReplyDeletePrzepraszam ale czy tahini można zastąpić czymś blisko podobnym smakiem? Niestety tahini dość ciężko dostać w okolicy w której mieszkam :p
ReplyDeleteAnonimie - tahini zasadniczo stanowi o smaku hummusu. Warto go poszukać, potem taki słoiczek można po otwarciu przechowywać w lodówce.
ReplyDeleteDziękuję za odpowiedź, postaram się poszukać, a jak nie od czego jest internet :)
ReplyDelete