10 May 2009
focaccia z oliwkami i rozmarynem
W tym tygodniu gospodyni Weekendowej Piekarni, Kass, zaproponowała focaccię z oliwkami i rozmarynem. Wyszła pysznie!
Przepis za Smaki i Aromaty:
Focaccia z oliwkami i rozmarynem
15 gr świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
200 ml ciepłej wody
3 1/4 szklanki mąki pszennej (ok 400 gr)
1 łyżeczka soli
3 łyżeczki oliwy
oliwki, rozmaryn i oliwa do posmarowania
Do wody dałam drożdże i cukier i wymieszałam aż się rozpuszczą. Do miski przesiałam mąkę i dodałam resztę składników, po czym wyrabiałam około 10 minut. Uformowałam kulę, posmarowałam oliwą i włożyłam do miski. Ciasto wyrastało pod przykryciem 2 1/2 godziny. Składałam 2 razy.
Gdy ciasto wyrosło lekko wyrobiłam, rozciągnęłam na placek i jak trochę wyrosło (po 30 minutach) - zrobiłam wgłębienia, wysmarowałam oliwą i włożyłam do dziurek rozmaryn i oliwki. Ponownie zostawiłam do wyrośnięcia ok. 30 minut po czym wstawiłam do piekarnika 200 C na 20 minut.
Pyszności!
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
i bardzo piękna wyszła i bardzo podobna do mojej
ReplyDeleteI bardzo się cieszę ,że smakuje
Piękna! bardzo się cieszę że smakuje, u mnie w domu wszyscy bardzo ją lubią...pozdrawiam.
ReplyDeletei z czarnymi oliwkami, czyli tak jak lubię :)
ReplyDeleteBardzo smacznie zaprezentowana. :)
ReplyDeleteCiekawe jak smakuje 15 groszy drożdży z pozostałością ???
ReplyDeletepzdr