31 May 2009

chleb ze słonecznikiem




Tym razem wybrałam chlebek ze słonecznikiem. Przepis z mojej ulubionej książki J.Hamelmana.
Chlebek na zaczynie z mąki żytniej i z prażonym słonecznikiem, dosyć łatwo się go wyrabia, ma troszkę luźną konsystencję, ale po ok 15-20 minutach wyrabiania (ja wyrabiałam w misce), ciasto nabrało sprężystości i odchodziło od ręki. Bardzo ładnie wyrastało i chlebek ślicznie się upiekł! No i smakuje świetnie! Wszystkim polecam bardzo gorąco!
Przepis podaję dokładnie za J.Hamelmanem. Ja do mojego chlebka nie dałam maczanki ze śruty żytniej bo akurat nie miałam pod ręką.

Chleb ze słonecznikiem na żytnim zakwasie

zaczyn:
100 gr mąki żytniej chlebowej
80 gr wody
5 gr zakwasu żytniego

maczanka:
85 gr śruty żytniej (rye chops w oryginale)
85 gr wody

ciasto właściwe:
317 gr mąki pszennej chlebowej
100 gr prażonego słonecznika
237 gr wody
10 gr soli
8 gr świeżych drożdży
8 gr miodu (w oryginale malt syrop)
zaczyn
maczanka

Dzień wcześniej mieszamy składniki zaczynu i zostawiamy pod przykryciem na 14-16 godzin.
Równocześnie zalewamy śrutę żytnią wodą i również zostawiamy pod przykryciem na 14-16 godzin. Jeśli używamy łamanego żyta to zalewamy go wtedy tą samą ilością wody, lecz wrzącej.
Słonecznik wysypałam na blachę i prażyłam w piekarniku w 190 C przez około 7 minut, aż lekko zbrązowiał.
Następnego dnia mieszamy wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto (ja zrezygnowałam z maczanki). Jak pisałam wcześniej, ciasto jest dosyć luźne i lepkie, ale po dłuższym wyrabianiu staje się elastyczne i odchodzi od ręki. Zostawiamy po przykryciem do wyrośnięcia na 1 godzinę. Następnie formujemy bochenek, wkładamy do koszyczka i zostawiamy pod przykryciem na około 50-60 minut. Przed pieczeniem nacinamy chlebek.
Pieczemy z parą 15 minut w 230 C i potem kolejne 30 minut w 220 C (ja skróciłam ten czas do około 25 minut). W razie potrzeby przykryć w czasie pieczenia, gdyby się chleb zbytnio rumienił.

4 comments:

  1. przepiękny chleb ,widać ,że jest przepyszny
    Gratulacje takiego wypieku bo wzorcowy wręcz

    ReplyDelete
  2. Po prostu piękny! Udany w 100%. Największy malkontent by to przyznał.
    Miłej niedzieli, Aniu :)

    ReplyDelete
  3. śliczny i jestem pewna, że pyszny :)

    ReplyDelete