27 May 2009

lekki chleb żytni


Upiekłam wczoraj kolejny chlebek według przepisu J.Hamelmana, tym razem lekki żytni. Chleb się udał nad wyraz, wyrósł bardzo ładnie i co najważniejsze - smakuje pysznie.

Lekki chleb żytni

zaczyn:
75 gr mąki żytniej chlebowej
60 gr wody
5 gr zakwasu żytniego

ciasto właściwe:
425 gr mąki pszennej chlebowej
270 gr wody letniej
9 gr kminku
10 gr soli
8 gr świeżych drożdży
cały zaczyn

Składniki zaczynu mieszamy, przykrywamy i zostawiamy na 14-16 godzin.
Gdy zaczyn jest gotowy, mieszamy wszystkie składniki ciasta i wyrabiamy do uzyskania mocnego glutenu (mnie to zajęło około 15 - 20 minut).
Odstawiamy pod przykryciem na godzinkę do wyrośnięcia.
Formujemy bochenek i odstawiamy na kolejną godzinę.
Nacinamy po wierzchu przed włożeniem do piekarnika.
Pieczemy z parą przez 15 minut w 230 C i potem przez kolejne 20 minut w 220 C.
Studzimy na kratce.
Smacznego!



3 comments:

  1. Pieknie wyglada, bardzo lubie chleby z maka zytnia i kminkiem, pozdrawiam.

    ReplyDelete
  2. Wygląda na pyszny. I ten miąższ...
    Hamelman to jednak mistrz przepisów.

    ReplyDelete
  3. Chlebek przepiękny, bardzo lubię żytnie chleby...

    ReplyDelete