7 May 2009

scones


Pomyślałam sobie, że fajną propozycją na majowe śniadanie mogą być angielskie "scones".
Są to małe, lekko słodkie wypieki, które w Anglii najczęściej jada się z tzw "clotted cream" czyli bardzo, bardzo gęstą i tłustą śmietaną i z dżemem truskawkowym. Nie mam w domu akurat dżemu truskawkowego, ale mam nasz domowy dżem z moreli. Gęstą śmietanę można by zastąpić serkiem mascapone jak ktoś chce, ale moim zdaniem smakują pysznie po prostu z masłem lub zwykłym dżemem czy marmoladą. Ogromną zaletą tego przepisu jest fakt, iż jest bardzo szybki i od rozpoczęcia do efektu końcowego nie trzeba czekać. W sam raz na śniadanie - bo najlepsze są scones jeszcze lekko ciepłe, prosto z piekarnika. Palce lizać!

Scones

280 gr mąki pszennej (zwykłej, ja użyłam Wrocławskiej)
50 gr cukru
10 gr proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
75 gr zimnego masła pokrojonego na małe kawałki
1 duże jajko (rozbełtane)
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (można dać cukier waniliowy)
120 ml mleka

Nagrzewamy piekarnik do 190 C.
W misce mieszamy wszystkie suche składniki. Dodajemy masło i palcami wcieramy je z mąką aż powstaną małe grudki (jak bułka tarta). W osobnym naczyniu mieszamy mleko, jajko i ekstrakt waniliowy. Wlewamy mieszaninę do miski z mąką i szybciutko wyrabiamy do połączenia się składników. Jeśli zbyt ciasto luźne i lepkie można lekko podsypać mąką.
Przekładamy ciasto na lekko omączoną stolnicę, króciutko zagniatamy i wałkujemy by powstał gruby placek ok 20 cm średnicy.
Wycinamy kółka o średnicy ok 6 cm i kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Z przepisu wychodzi około 10-12 scone-ów. Smarujemy po wierzchu mlekiem i wstawiamy do piekarnika (na środkową półeczkę). Pieczemy ok 15 - 18 minut aż wierzch zrobi się złoty. Studzimy na kratce.
Smacznego!

6 comments:

  1. piekne Ci wyszly scones, a z domowym dzemem z moreli na pewno musza byc pyszne! :-)

    ReplyDelete
  2. Śliczne są Twoje scones, aż chce się jedną szybko zjeść :)) Pewnie że najlepsze są takie jak piszesz - prosto z piekarnika, pyszności !

    ReplyDelete
  3. Cudne! Mniam, mniam :). Pięknie wyglądają i są świetną propozycją na słoneczne i ciepłe majowe śniadanie :).

    ReplyDelete
  4. Te bułeczki są super :) Miałaś iście angielskie śniadanie :) Pozdrawiam

    ReplyDelete
  5. ja je zepsułam:( za duze wyciełam i sa płaskie jak kruche ze sklepu-ania

    ReplyDelete
  6. aaaaaaa są pyszne właśnie je jem ;p;p dziękuję za przepis

    ReplyDelete