10 May 2009

chleb razowy pszenno - żytni ze słonecznikiem



No i kolejna propozycja Kass w ramach 30 Weekendowej Kuchni - chlebek razowy! Już od dawna nosiłam się z zamiarem upieczenia czegoś równie zdrowego i w końcu nadszedł czas.
Zmniejszyłam ilość składników o 1/3 bo bałam się, że chleb mi się do foremki nie zmieści. Oryginalny przepis jest w Smakach i Aromatach, a ja podaję już w zmniejszonej ilości:

Chleb razowy pszenno - żytni ze słonecznikiem
(w zasadzie żytnio - pszenny)

zaczyn:
65 gr zakwasu
65 gr mąki pszennej razowej
130 gr mąki żytniej razowej
87 gr letniej wody

ciasto właściwe:
120 gr mąki pszennej razowej
130 gr mąki żytniej razowej
1 łyżeczka soli2/3 łyżki kminku (lekko roztłuczonego w moździerzu)
65 gr nasion słonecznika
ok 200 gr ciepłej wody

Mieszamy składniki na zaczyn, przykrywamy i odstawiamy na noc.
Następnego dnia mieszamy pozostałe składniki z zaczynem, mieszamy dokładnie i odstawiamy na 10 minut. Następnie przekładamy do foremki i zostawiamy pod przykryciem ok 2 1/2 godziny. Powinno urosnąć ok. 70 %.
Wierzch smarujemy jajkiem posypujemy słonecznikiem i ponownie smarujemy jajkiem (ja posmarowałam oliwą i posypałam płatkami owsianymi).
Nagrzewamy piekarnik do 250 C po czym wkładamy chleb i skręcamy do 220 C. Pieczemy około 1 godzinę. Po wyłączeniu piekarnika, zostawiamy chleb w środku na chwilę.
Studzimy na kratce.
Pyszny!

5 comments:

  1. Gratuluję, całkiem elegancki razowiec! Dziurki są moim zdaniem "w sam raz".

    ReplyDelete
  2. Piekny miazsz, jak dla mnie idealny :)

    Pozdrawiam!

    ReplyDelete
  3. Aniu ,wygląda tak jak trzeba ,toć to razowiec i to 100%i nie może mieć takich dziur jak chleb biały
    Piękny jest i tyle

    ReplyDelete
  4. Aniu świetny Ci wyszedł, myślę że nie mógł być piękniejszy...rasowy razowiec tak ma właśnie wyglądać, myślę że smakuje Ci?

    ReplyDelete
  5. Mnie tez się niezwykle podoba. :) Piękny wypiek. Smak i zapach na razie tylko sobie wyobrażam. :)

    ReplyDelete