21 May 2009
barszczyk z botwinką
Kupiłam wczoraj na Kleparzu botwinkę. Uwielbiam barszczyk z botwinką. Myślę, że to jedna z najsmaczniejszych wiosennych zup. No i do tego te kolory! A do tego to jeden ze smaków z mojego dzieciństwa. Palce lizać!
Barszczyk z botwinką
1 litr bulionu
1 pęczek botwinki
ok. 2 łyżek świeżego soku z cytryny
sól/pieprz
śmietana 15 - 18 % (ile kto lubi)
pęczek świeżego koperku (posiekany)
jajko na twardo (opcjonalnie)
Myję buraczki, odcinam liście. Buraczki obieram i kroję w kostkę, liście kroję prawie wszystkie. W rondlu gotuję bulion z buraczkami i sokiem z cytryny ok. 15 minut. Doprawiam solą i pieprzem. Zdejmuję z ognia i dodaję śmietanę, mieszając. Na koniec dodaję połowę koperku by zupa nabrała koperkowego aromatu. Resztę zostawiam do posypania zupy już na talerzu.
Opcjonalnie jadam zupę z gotowanym na twardo jajkiem.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Botwinka to moja ulubiona zupa :-) Pozdrawiam.
ReplyDeleteKiedy byłam mała, botwinka była moją traumą ;) Teraz lubię pod warunkiem odłowienia "trawki" i nie dodawania śmietany :))
ReplyDeleteI ja uwielbiam taki barszczyk:))) jeszcze w tym roku go nie jadłam, czekam na botwinke ze swojego ogródka:-) Pozdrawiam serdecznie!
ReplyDeletewspanialy przepis i napewno bedzie smakowalo. dziekuje i pozdrawiam z Australi , Marian.
ReplyDeleteAnonimie - bardzo mi miło i życzę smacznego :-)
ReplyDelete