29 July 2009

chleb pszenny z serem


Za mną dwa tygodnie wytężonej pracy. Cały czas jeszcze nie mogę dojść do ładu z porządkami w domu, praniem czy prasowaniem. Niemniej jednak czas na chleb zawsze znajdę i w końcu nadszedła pora na dawno wyczekiwany chlebek pszenny z parmezanem według przepisu Jeffreya Hamelmana. Chleb pięknie pachnie serem, na pyszną chrupiącą skórkę, mięciutki w środku. Wyrabiał się dobrze, wyrastał bez niespodzianek, upiekł się jak widać bardzo ładnie. Świetnie pasuje do wędlin, serów, sałatek. Mój mąż dał mu 8,6 pkt w skali od 1 do 10 :-).
Przepis podaję za J. Hamelmanem:

Chleb pszenny z serem

zaczyn:
90 gr mąki pszennej chlebowej
54 gr wody
20 gr zakwasu pszennego

ciasto właściwe:
410 gr mąki pszennej chlebowej
246 gr wody
25 gr oliwy
7 gr soli
5 gr świeżych drożdży
cały zaczyn
100 gr parmezanu (pół starta, pół pokrojona w małą kostkę)

Mieszamy składniki na zaczyn i odstawiamy pod przykryciem na 12 godzin.
Gdy zaczyn jest gotowy dodajemy pozostałe składniki (bez sera). Dobrze wyrabiamy ciasto. Na koniec dajemy ser i wyrabiamy do dokładnego wymieszania się sera w całym cieście.
Zostawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem na 2 i 1/2 godziny. W tym czasie składamy ciasto raz (po 1 i 1/4 godziny) lub dwa razy (co 50 minut).
Formujemy bochenek, przekładamy do koszyka i zostawiamy na kolejną 1 - 1 i 1/2 godziny do wyrośnięcia (teraz latem gdy jest ciepło zostawiłam na 1 godzinę).
Nagrzewamy piekarnik do temperatury 235 C. Wyrośnięty chleb nacinamy i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy z parą przez 15 minut, następnie skręcamy temperaturę do 225 C i pieczemy kolejne 25 - 30 minut.
Studzimy na kratce. Gotowe!


10 comments:

  1. Ach ,jaki piekny !
    Aniu ,chleby pieczesz niezwykłej urody wiesz?

    ReplyDelete
  2. Piękny! Ania kupiłam tą książkę :DD Jest GENIALNA!

    ReplyDelete
  3. Margot, az sie rumienie od komplementow...
    Polko, ksiazka rewelacyjna, w pelni sie zgadzam.

    ReplyDelete
  4. ANiu chlebek wygląda cudownie :) Ja się boję zakwasu :) A może nie mam do niego cierpliwości... Podziwiam :)

    ReplyDelete
  5. Wygląda pieknie i te śliczne male dziureczki. Wspanialy!!!

    ReplyDelete
  6. Książki nie mam ale dzięki Tobie mam świetne przepisy...spisuję i będę piekła, chleb bardzo urodziwy!

    ReplyDelete
  7. chleb ser i Hamelman:) to jest boskie połączenie:D

    ReplyDelete
  8. Fajny chlebuś i śliczne dziurki :)

    ReplyDelete
  9. wygląda jak wygląda, czyli cudownie :)
    a jak smakuje... szkoda, że tak przez komputer nie można tego sprawdzić

    ReplyDelete
  10. kasiaaaa24 - zakwasu nie ma co sie bac, mam nadzieje, ze w koncu uda Ci sie.
    Kass - korzystaj, jesli tylko cos Ci sie spodoba!!
    Aklat, Viridianko, Majanko, Blk - bardzo dziekuje za komplementy!

    ReplyDelete