7 July 2009
pain au levain lekko razowy
Kolejny bardzo udany chleb z przepisu Jeffreya Hamelmana! Jego inna wersja prostego "pain au levain" z dodatkiem maki pszennej razowej. Chleb bardzo smaczny, o nieco mniejszych dziurkach niż "pain au levain". Chleb ten wyrastał mi w lodówce i "utrzymał" kształt przy przekładaniu na łopatę i potem na kamień. Potwierdził on moje przypuszczenia, że poprzednie kłopoty z "płaskimi" chlebami to raczej kwestia zmiany temperatury na wyższą w wyniku czego chleby wyrastają szybciej. Przy kolejnych chlebach będę musiała nieco skrócić ich czas wyrastania i zobaczę, co będzie!
Przepis cytuję za J.Hamelmanem:
Pain au Levain z dodatkiem mąki razowej
zaczyn:
72 gr mąki pszennej chlebowej
5 gr mąki żytniej chlebowej
46 gr wody
15 gr zakwasu pszennego (ja dałam tym razem żytniego)
ciasto właściwe:
303 gr mąki pszennej chlebowej
20 gr mąki żytniej
100 gr mąki pszennej razowej
294 gr wody
9 gr soli
zaczyn
Przygotowujemy zaczyn mieszając składniki dokładnie po czym przykrywamy i zostawiamy na około 12 godzin.
Po tym czasie mieszamy pozostałe składniki ciasta bez soli i zaczynu! Przykrywamy i zostawiamy na autolizę na 20-60 minut. Następnie dodajemy sól i zaczyn i wyrabiamy dobrze.
Po wyrobieniu zostawiamy do wyrośnięcia na 2 i 1/2 godziny. W tym czasie składamy 2 razy co 50 minut.
Formujemy bochenek, wkładamy do koszyka i zostawiamy do wyrośnięcia na 2-2 i 1/2 godziny, lub wkładamy do lodówki na około 18 godzin.
Pieczemy z parą w 225 C przez około 40-45 minut.
Studzimy na kratce.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Aniu jest przesliczny! Ja juz sobie tyle razy obiecywalam, ze kupie te ksiazke i zaraz zamowie ja sobie ode reki! :))) Pozdrawiam :)
ReplyDeletePopisowy po prostu ten chleb! I jakie nacięcia:)
ReplyDeletePozdrawiam, Aniu :)
Polko, a gdzie można kupić książkę Hamelmana?
O tak bardzo piękny i nacięcia takie cudne
ReplyDeleteAniu śliczny jest twój bochen
Bardzo fachowo wyglada!
ReplyDeleteMyśle w smaku też cudny...
Zawszepolko - warto, bo to istna skarbnica wiedzy!
ReplyDeleteAn-na - ksiazka jest na Amazonie dostepna
Margot, Kass - rzeczywiscie tym razem wyszedl znacznie bardziej "fotogenicznie" i bardzo nam smakuje.
Piękny! Jeśli w tej książce jest więcej takich świetnych przepisów, to chyba muszę ją w końcu kupić :)
ReplyDeleteA ja nie kupię ksiażki ;) drukuję sobie przepisy od Ani i za chwilę będę mieć z tego gotową ksiażkę ;)))
ReplyDeleteAniu, jest piękny!
Mafilko, dziekuje! Ja mam ambicje praktycznie wszystko z tej ksiazki upiec wiec zapraszam do korzystania!
ReplyDeleteJa odkąd sama zaczęłam piec chleby - z najwyższą przyjemnością śledzę poczynania innych piekarenek. Piękny chleb! :)
ReplyDeleteAniu, b. dziekuje za ciepły komentarz ma moim blogu :)
ReplyDeleteRozglądam się u Ciebie z ciekawością!
Pozdrawiam ciepło :)
Malgosiu i Aniu, ja tez patrze co u innych, ciagle cos ciekawego sie pojawia. Pozdrawiam,
ReplyDelete