2 September 2009

tarta z zieloną fasolką i pomidorkami


Tarta to jedno z naszych ulubionych dań. W zasadzie wrzucić można na tartę wszystko, więc i tym razem improwizacja - poszukałam w lodówce co mi zostało z różnych resztek i wyszła tarta z zieloną fasolką, pomidorkami koktajlowymi i czarnymi oliwkami. Bardzo aromatyczna i smaczna!

Tarta z zieloną fasolką i pomidorkami koktajlowymi

ciasto na tartę:
200 gr mąki pszennej zwykłej
100 gr masła
szczypta soli
1 jajko

na wierzch:
duża garść zielonej fasolki
kilkanaście małych pomidorków koktajlowych
kilkanaście czarnych oliwek
200 ml mleka
2 jajka
sól/pieprz
ok. 100 gr żółtego sera

Zagniotłam szybko ciasto na spód tarty (najpierw wtarłam masło do mąki potem dodałam sól i jajko i wyrobiłam). Ciasto wstawiłam przykryte na godzinkę do lodówki.
Umyte pomidorki wyłożyłam na blachę, skropiłam oliwą i zapiekałam w piekarniku w 200 C przez około 10-15 minut (aż się zmarszczyła im skórka). Wyjęłam i zostawiłam do wystygnięcia.
Rozwałkowałam następnie ciasto i wyłożyłam do wysmarowanej tłuszczem foremki na tartę (dużą). Przykryłam papierem do pieczenia i wysypałam moje ceramiczne kulki. Podpiekłam spód w 190 C przez 15 minut.
W tym czasie obrałam i zblanszowałam fasolkę. Po odcedzeniu przekroiłam ją na pół (chciałam uniknąć zbyt długich kawałków fasolki). Wyłożyłam fasolkę na podpieczony spód, dołożyłam pomidorki i odcedzone oliwki. Wymieszałam mleko z jajkami oraz z solą i pieprzem i wylałam na przygotowaną tartę. Posypałam po wierzchu startym serem.
Piekłam w 200 C około 35 minut.
Gotowe!


4 comments:

  1. ja ostatnio rowniez rozsmakowuje sie w tartach wytrawnych:)) bardzo je polubiłam:)

    ReplyDelete
  2. Smakowita ta tarta ! Ja też często robię tarty i wrzucam do nich to co akurat mam pod ręką :)

    ReplyDelete
  3. Aniu...tarta bardzo smakowicie wygląda..tyle że chyba wkradł się błąd w proporcje ciasta, bo jakoś mi się wydaje że tego masła mało, brakuje tam "0"?

    ReplyDelete
  4. Reve - święta racja, już poprawiam! Dzięki!

    ReplyDelete