23 April 2010

chleb z ricottą


Dziś będzie o chlebie. Zaczęło się od tego, że przed Wielkanocą nakupiłam rictotty licząc, że czas i apetyt skłonią mnie do jakichś niebanalnych aktów twórczych w zakresie sztuki kulinarnej. Przeliczyłam się, czasu miałam mało, apetyt też umiarkowany. Ricotta za to spoglądała na mnie z półki w lodówce już zniecierliwiona. Sięgnęłam więc do kolejnego przepisu Daniela Leadera, tym razem na chleb z ricottą. Cóż możnaby o nim napisać - prosty w wykonaniu, bardzo delikatny i łagodny w smaku (mój wymagający mąż twierdzi, że bez smaku ;-)) i według mnie pasuje do wyrazistych wędlin (np. włoskich) czy może past. Mnie bardzo smakował. 

Chleb z ricottą
Ricotta Bread

200 g ciepłej wody
100 g ciepłego mleka
20 g drożdży instant
500 g mąki pszennej zwykłej (użyłam włoskiej "00")
30 g masła pokrojonego w kostkę
150 g tłustej ricotty w temperaturze pokojowej
10 g soli morskiej

Mieszamy mleko i wodę, dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. Jest ono dosyć lepkie. Wyrabiamy około 15 minut aż stanie się gładkie i elastyczne, lecz nadal miękkie. Przekładamy je do naoliwionej miski, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 - 1 i 1/2 godziny (aż podwoi objętość).
Dzielimy na 2 części i formujemy okrągłe chlebki (ja uformowałam jeden podłużny bochenek). Przykrywamy i zostawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 1 - 1i 1/2 godziny.
Nagrzewamy piekarnik do 200 C i pieczemy nasze chlebki z parą przez około 20-30 minut (mój większy bochenek piekłam 30-35 minut). Studzimy na kratce.

6 comments:

  1. Aniu, chlebek jest piękny. Cudownie naciety, sliczny bochenek!:)

    ReplyDelete
  2. ach ci faceci... bez smaku - też coś! czy coś co TAK wygląda może być bez smaku?
    pozdrawiam :)

    ReplyDelete
  3. ooo chlebek z ricottą był jednym z moich pierwszych, dla mnie był bardzo wyrazisty w smaku (;

    ReplyDelete
  4. Wygląda pysznie! bardzo lubię ten chlebek:)

    ReplyDelete
  5. Majanko - dziękuję :-)
    Myniolinko - co do facetów to się zgadzam ;-)
    Haniu - :-)
    Viridianko - o tak!!!
    Atinko - ja też :-)

    ReplyDelete