Po powrocie z Włoch trudno nam wskoczyć w starte tryby - zajęć i pracy. Do tego po dwóch tygodniach chodzenia w klapkach i cienkich koszulkach, nagle przyszło nam zmierzyć się z poważnie jesienną aurą. Brrrrr!!! No ale wakacje nie trwają wiecznie. Tak więc na osłodę upiekłam dziś to pyszne ciasto wypatrzone u Eli (poniżej przepis za Elą). Jest wilgotne, niezbyt słodkie, pachnące migdałami, po prostu świetne! Gorąco polecam :-)
U mnie wyszło nieco płaskie bo użyłam większej tortownicy. No i lukier z Philadelphii nie zastygł w lodówce, bo trudno nam było czekać tak długo...
100g masła
200g cukru
200g mielonych migdałów
1 jajko+ 1 żółtko
100g mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
300g startej na małych oczkach marchwii
Wszystkie składniki dokładnie zmiksowac w podanej wyżej kolejnosci. Przelac do trotownicy 22cm i piec w nagrzanym piekarniku do suchego patyczka.
Lukier z Philadelphii
160g serka Philadelphia (użyłam serka "light")
2 łyżki masla
cukier puder (tyle by powstała gładka, niezasłodka konsystencja)
Wszystko dokładnie utrzeć i rozsmarować na cieście.
A poniżej zdjęcie części naszych plonów...
pięknie Ci wyszło! taki kolorek piękny i ta polewa:)
ReplyDeleteŚwietnie wygląda to ciasto. Bardzo lubię marchewkowe. Zazdroszczę dyni, ja muszę się zadowolić tymi z targu. W przyszłym roku sadzę swoje :D
ReplyDeleteTeż u mnie niedawno było marchewkowe, ale przekładane kremem. pyszne jest i pięknie wygląda.
ReplyDeletePozdrawiam!
Świetne to ciacho, smakowite bardzo:)
ReplyDeleteMniam:-)
o rany, co za cudowne ciasto.
ReplyDeleteaż można się zatracic!
http://www.karmel-itka.blogspot.com
http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com
bardzo smakowicie sie zapowiada to ciacho, a ja lubie takie marchewkowe wypieki:)
ReplyDeletenaszła mnie wczoraj ochota na ciasto marchewkowe.
ReplyDeletenigdy wcześniej go nie robiłam, a jadłam może też ze 2 razy.
weszłam w internet i wpisując w przeglądarkę "ciasto marchewkowe" wybrałam "grafikę" i szukałam fotki najbardziej "pysznego" ciasta ;)
znalazłam zdjęcie właśnie pochodzące z tej strony.
od razu wyobraziłam sobie jak powinno smakować to pięknie wyglądające ciasto...
przepis prosty, więc zrobiłam :)
po dość długim wyczekiwaniu (piekłam 45min+trochę na "dojście" w piekarniku)
moja wytrwałość została wynagrodzona!!!
ciasto smakuje tak, jak sobie wymarzyłam!
jest idealne! a ten serek komponuje się z nim idealnie.
jak dla mnie perfect.
wczoraj było parę znajomych, więc niewiele zostało :(
dziś zrobiłam drugie, żeby się nasycić do końca- znowu super.
POLECAM!!!
Bardzo się cieszę, że Ci smakowało :-)
DeleteZrobiłam to ciasto dokładniewg przepisu i jestem mocno rozczarowana. Wyszło bardzo płaskie, wilgotności niemal zakalca i smakujace bardziej jak migdałowe makaroniki a nie ciasto marchewkowe, a I tak dałam mniej migdałów niż w przepisie. Nie polecam.
ReplyDelete