16 October 2011

ciasto marchewkowe od Severino


Po powrocie z Włoch trudno nam wskoczyć w starte tryby - zajęć i pracy. Do tego po dwóch tygodniach chodzenia w klapkach i cienkich koszulkach, nagle przyszło nam zmierzyć się z poważnie jesienną aurą. Brrrrr!!! No ale wakacje nie trwają wiecznie. Tak więc na osłodę upiekłam dziś to pyszne ciasto wypatrzone u Eli (poniżej przepis za Elą). Jest wilgotne, niezbyt słodkie, pachnące migdałami, po prostu świetne! Gorąco polecam :-)
U mnie wyszło nieco płaskie bo użyłam większej tortownicy. No i lukier z Philadelphii nie zastygł w lodówce, bo trudno nam było czekać tak długo...

Ciasto marchewkowe od Severino

100g masła
200g cukru
200g mielonych migdałów
1 jajko+ 1 żółtko
100g mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
300g startej na małych oczkach marchwii

Wszystkie składniki dokładnie zmiksowac w podanej wyżej kolejnosci. Przelac do trotownicy 22cm i piec w nagrzanym piekarniku do suchego patyczka.

Lukier z Philadelphii

160g serka Philadelphia (użyłam serka "light")
2 łyżki masla
cukier puder (tyle by powstała gładka, niezasłodka konsystencja)

Wszystko dokładnie utrzeć i rozsmarować na cieście.

A poniżej zdjęcie części naszych plonów...

9 comments:

  1. pięknie Ci wyszło! taki kolorek piękny i ta polewa:)

    ReplyDelete
  2. Świetnie wygląda to ciasto. Bardzo lubię marchewkowe. Zazdroszczę dyni, ja muszę się zadowolić tymi z targu. W przyszłym roku sadzę swoje :D

    ReplyDelete
  3. Też u mnie niedawno było marchewkowe, ale przekładane kremem. pyszne jest i pięknie wygląda.
    Pozdrawiam!

    ReplyDelete
  4. Świetne to ciacho, smakowite bardzo:)
    Mniam:-)

    ReplyDelete
  5. o rany, co za cudowne ciasto.
    aż można się zatracic!

    http://www.karmel-itka.blogspot.com
    http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com

    ReplyDelete
  6. bardzo smakowicie sie zapowiada to ciacho, a ja lubie takie marchewkowe wypieki:)

    ReplyDelete
  7. naszła mnie wczoraj ochota na ciasto marchewkowe.
    nigdy wcześniej go nie robiłam, a jadłam może też ze 2 razy.
    weszłam w internet i wpisując w przeglądarkę "ciasto marchewkowe" wybrałam "grafikę" i szukałam fotki najbardziej "pysznego" ciasta ;)
    znalazłam zdjęcie właśnie pochodzące z tej strony.
    od razu wyobraziłam sobie jak powinno smakować to pięknie wyglądające ciasto...
    przepis prosty, więc zrobiłam :)
    po dość długim wyczekiwaniu (piekłam 45min+trochę na "dojście" w piekarniku)
    moja wytrwałość została wynagrodzona!!!
    ciasto smakuje tak, jak sobie wymarzyłam!
    jest idealne! a ten serek komponuje się z nim idealnie.
    jak dla mnie perfect.
    wczoraj było parę znajomych, więc niewiele zostało :(
    dziś zrobiłam drugie, żeby się nasycić do końca- znowu super.
    POLECAM!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bardzo się cieszę, że Ci smakowało :-)

      Delete
  8. Zrobiłam to ciasto dokładniewg przepisu i jestem mocno rozczarowana. Wyszło bardzo płaskie, wilgotności niemal zakalca i smakujace bardziej jak migdałowe makaroniki a nie ciasto marchewkowe, a I tak dałam mniej migdałów niż w przepisie. Nie polecam.

    ReplyDelete