14 May 2013

pyszne crumble z rabarbarem


Chodząc po Kleparzu czy innym placu targowym nie jestem w stanie oprzeć się pokusie kupna na przykład rabarbaru. Uwielbiam jego kolor, cierpki smak i to że można go wykorzystać na tak wiele sposobów. Mój pierwszy rabarbar przeznaczyłam na crumble. Uwielbiam crumble i bardzo często przygotowuję ten arcyszybki i prosty deser, najczęściej z jabłkami, ale też mieszam jabłka z jeżynami, czy jak dzisiaj, uzywam rabarbaru. Cóż dodać? Deser pyszny, podawać go najlepiej na ciepło z gałką lodów waniliowych lub jak u mnie z łyżką jogurtu naturalnego.


Crumble rabarbarowe
dla 4-6 osób

2 wiązki rabarbaru
parę łyżek wody
7-8 łyżek cukru (płaskich)
1 łyżeczka mielonego imbiru
160 gr mąki tortowej
80 gr masła
80 gr cukru

Rabarbar myjemy i odcinamy końce po czym kroimy na ok 2 cm kawałki. Układamy je na blasze, skrapiamy wodą i pieczemy w 180 C około 5-10 minut, aż będzie miękki. Przekładamy następnie do żaroodpornego naczynia (średnicy ok. 20 cm), posypujemy cukrem i imbirem i delikatnie mieszamy. W malakserze mieszamy mąkę, cukier (80 gr) oraz masło i miksujemy aż uzyskamy drobne grudki. Wysypujemy crumble na wierzch rabarbaru i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 C na około 25-30 minut. Rabarbar prawdopodobnie troszkę nam wykipi ale to zupełnie nie szkodzi :-)
Podajemy najlepiej od razu, jeszcze gorące, z lodami lub jogurtem, według uznania.




4 comments: