19 May 2009

falafel


Moją drugą propozycją w ramach "Tygodnia z ciecierzycą" jest falafel. Są to pyszne krokieciki z ciecierzycy i bobu najczęściej podawane w chlebku pita z sałatą i cebulką, polane hummusem. Jakieś pół roku temu zrobiliśmy pierwsze podejście do falafeli, skończyło się jednak ono porażka, falafele rozpadały się podczas smażenia i sfrustrowani wyrzuciliśmy całość do śmieci. Tym razem postanowiłam podejść do problemu bardziej metodycznie, przeszukałąm internet i okazało się, że nie jestem odosobniona i rozwiązaniem jest dodanie paru łyżek mąki, która świetnie wiąże masę.
Przepis za "The Complete Middle East Cookbook" aut. Tess Mallos, z małą adaptacją (czyli mąką).

Falafel

1 szklanka suchego bobu (można dostać czasem na placach, a w razie kłopotu z kupnem, można zastąpić cieciorką)
1 szklanka suchej cieciorki
1 średnia cebula (posiekana)
2 ząbki czosnku (posiekane)
1/2 szklanki posiekanej pietruszki
szczypta chilli
1 łyżeczka mielonej kolendry
1/2 łyżeczki mielonego kuminu
1 łyżeczka sody
pieprz
2-3 łyżki mąki
olej do smażenia

Myjemy bób i zalewamy 3 szklankami wody. Zostawiamy pod przykryciem na 48 godzin. Wodę zmieniamy codziennie a jak jest gorąco to 2 razy dziennie.
Cieciorkę myjemy i zalewamy 3 szklankami wody. Zostawiamy pod przykryciem na 12-15 godzin.
Po odcedzeniu bobu i cieciorki usuwamy z bobu skórki (są bardzo twarde). Mieszamy bób z cieciorką, cebulą i czosnkiem i partiami przekładamy do blendera i miksujemy aż powstanie masa.
Masę mieszamy z pietruszką (można też pietruszkę wcześniej zmiksować z cieciorką i bobem), dodajemy kolendrę, kumin, sodę, sól, pieprz i zagniatamy. Zostawiamy na 30 minut.
Kształtujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczamy je i smażymy na głębokim oleju (ok 2 cm oleju w rondlu czy na pateni) aż się zezłocą. Po odcedzeniu przekładamy na papierowy ręcznik.
Podajemy gorące.

4 comments:

  1. Jadłam tylko kupne, i były zbyt mdłe. Może czas najwyższy poeksperymentować, zwłaszcza że wyszukany przez Ciebie przepis przystępny...

    ReplyDelete
  2. radłam raz i wyszły mi takie suche, ale postanowiłam spróbowac jeszcze raz

    ReplyDelete
  3. ja robilam falafele, do domu a takze na sprzedaz i wlasnie dodatek maki bardziej je wiaze i sie nie rozpadaja
    dawno ich nie robilam

    ReplyDelete
  4. ja mialam ten sam problem. Wlasnie zrobilam falafel puree;) Dodalam do masy 2 lyzki maki ale i tak kulki sie rozpadly. Zrobie niedlugo drugie podejscie:)

    ReplyDelete