19 May 2009

hummus bi tahini


To moja pierwsza propozycje w ramach akcji "Tygodzień z ciecierzycą". Ten pyszny, aromatyczny hummus już wielokrotnie u nas gościł i smakuje świetnie nie tylko z chlebkiem pita ale ze zwykłym chlebem też. Palce lizać!
Przepis pochodzi z książki a raczej księgi ; "The Complete Middle East Cookbook" aut. Tess Mallos.

Hummus bi Tahini

1 szklanka suchej cieciorki
3 szklanki wody
1/3 szklanki tahini (do kupienia w sklepach z naturalną żywnością)
1/2 szklanki soku z cytryny
2 ząbki czosnku
sól

do serwowania (opcjonalnie):
posiekana pietruszka
1 łyżka oliwy z oliwek
pieprz

Myjemy cieciorkę i przekładamy do naczynia, zalewamy wodą i zostawiamy na 12 godzin.
Następnie gotujemy na małym ogniu cieciorkę w tej samej wodzie przez około 2 godziny., dodajemy łyżeczkę soli i gotujemy do miękkości (około 1 godziny). Odcedzamy (zatrzymujemy nieco wody z gotowania i 1 łyżkę cieciorki).
Usuwamy skórki z cieciorki. Potem przekładamy do blendera i miksujemy z sokiem z cytryny i tahini aż do otrzymania gładkiej masy. Dodajemy czosnek (rozgnieciony) i 1/2 łyżeczki soli i miksujemy przez chwilę. W tym momencie należy spróbować masę i dodać w razie potrzeby więcej soku z cytryny lub nieco wody pozostałej z gotowania (gdyby masa była zbyt gęsta). Hummus powinien być dosyć gęsty i gładki.
Przekładamy hummus do naczynia w którym będziemy go serwować, polewamy oliwą, posypujemy pietruszką, dekorujemy pozostałymi z gotowania ziarenkami cieciorki i posypujemy pieprzem.
Pysznie smakuje z chlebkami pita i falafelami.

13 comments:

  1. ciecierzycę nie cieciorkę ;) wiem czepiam się ;)
    a hummus bardzo lubię, szybka i zdrowa pasta, potrafie ją jeśc nawet z makaronem :)

    ReplyDelete
  2. z analizy wykonania przepisu wynika, ze potrzebne sa 2 zabki czosnku

    a w skladnikach wyzej sa 4

    jaka ilosc jest poprawna?

    ReplyDelete
  3. Nina, ale masz oko - oczywiscie 2 zabki czosnku. Jak wpisywalam to pewnie mi umknelo, i wpisalam jeszcze raz. Dzieki za spostrzegawczosc!

    ReplyDelete
  4. przymierzam się do tego przepisu i chcialam doprecyzowac :)

    dzieki za szybka odpowiedz

    ReplyDelete
  5. Nina, zycze zeby sie dobrze udal!

    ReplyDelete
  6. na ciecierzycę mówi się również cieciorka więc chyba się faktycznie ktoś czepia :)

    ReplyDelete
  7. Prosze o info na maila piotr.wywrot@zakmed.pl czy cieciorkę konserwową np. z Rolnika w puszce tez trzeba gotować?? czy od razu mozna ją wrzucić do blendera?

    pozdrawiam
    piotr

    ReplyDelete
  8. a ja w jednej mądrej książce o zdrowym żywieniu wyczytałam ,że roślin strączkowych NIGDY nie gotuje się w tej samej wodzie w której się moczyły!
    Paul Pitchford "Odżywianie dla zdrowia" żeby nie być gołosłownym ;)

    ReplyDelete
  9. Pau - nie będę się spierać, ja przygotowywałam dokładnie według przepisu.

    ReplyDelete
  10. Widze, ze korzystasz z podobnych zrodel kulinarnych. :)

    ReplyDelete
  11. Przepraszam ale czy tahini można zastąpić czymś blisko podobnym smakiem? Niestety tahini dość ciężko dostać w okolicy w której mieszkam :p

    ReplyDelete
  12. Anonimie - tahini zasadniczo stanowi o smaku hummusu. Warto go poszukać, potem taki słoiczek można po otwarciu przechowywać w lodówce.

    ReplyDelete
  13. Dziękuję za odpowiedź, postaram się poszukać, a jak nie od czego jest internet :)

    ReplyDelete