9 March 2010

zupa krem z zielonego groszku ze świeżą miętą


Dopadło nas przeziębienie, obydwoje kaszlemy, kichamy i leczymy się czym się da. Na rozgrzewkę i poprawienie nastroju szybka zupa krem z zielonego groszku - taka odrobina wiosny na talerzu!

Krem z zielonego groszku ze świeżą miętą

800 g mrożonego groszku 
1 średnia cebula drobno posiekana
1 łyżka masła
kilkanaście świeżych listków mięty
800 ml bulionu drobiowego
śmietanka 18 %
sól/pieprz
kilka świeżych listków mięty do dekoracji

W rondlu rozpuszczamy masło, smażymy lekko cebulkę aż się zeszkli, dodajemy groszek, miętę i zalewamy bulionem. Gotujemy około 20 minut. Miksujemy zupę w blenderze, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy gorącą ze śmietanką, udekorowaną listkami mięty.
Smacznego!

9 comments:

  1. Ależ zielono.. Od samego patrzenia można poczuć się lepiej:))
    heh..i powrotu do zdrowia;)
    Pozdrawiam

    ReplyDelete
  2. U nas też przeziębienie - całą trójką kichamy i prychamy. Właśnie pomyślałam o jakiejś ciepłej, gęstej i rozgrzewającej zupie na jutro :) Twój przepis jest w sam raz, a zdjęcie takie apetyczne... Pozdrawiam serdecznie - muffingirl

    ReplyDelete
  3. Aniu, pieknie sie prezentuje ta zupka :)

    Zdrowiej szybko :))

    ReplyDelete
  4. Zupa jest cudownym lekarstwem na wszystko :)) Teraz jak jest zima ciągle się żywię takimi kremikami.
    Groszkowego jeszcze nie jadłam :) Muszę to zmienić

    ReplyDelete
  5. zycze zdrowka! a przepis wedruje do folderu: zrobic koniecznie!

    ReplyDelete
  6. To zdrowia dużo zdrowia. Och to trzeba było powiedzieć. Trzymaj się.

    ReplyDelete
  7. Jaka piekniutka,wiosenna zupka!:))Zyczę Wam zdrówka!!!

    ReplyDelete
  8. Dziękuję! Mam nadzieję, że za parę dni dojdziemy już do siebie, bo aż żal patrzeć na słoneczko za oknem, gdy się siedzi zamkniętym w domu :-(

    ReplyDelete
  9. a ja na to jak na lato :)) na tą zupkę w sensie ;)

    ReplyDelete