4 August 2010

makaron z bakłażanem i pomidorami


Przepadam za latem nie tylko ze względu na pogodę ale i na bogactwo pysznych świeżych warzyw! Jednym z moich ulubionych jest bakłażan i dziś chciałabym rozpocząć od przedstawienia pierwszego z kilku zaplanowanych dań z bakłażanem w roli głównej. Przepis na ten prosty makaron znalazłam na stronie GoodFood i z niewielkimi zmianami przygotowałam wczoraj na kolację. Cóż mogę powiedzieć - może tylko, że w czasie posiłku zapadła cisza a potem to już same zachwyty :-) ogromnie nam ten makaron smakował, do tego pomidorki są świeże, tylko lekko podsmażone z bakłażanem by po prostu zrobiy się ciepłe  pozostają więc soczyste i aromatyczne. Już zastanawiam się kiedy będzie powtórka. A do tego przygotowywuje się błyskawicznie - tyle ile potrzeba na ugotowanie makaronu. Polecam!

Makaron z bakłażanem i pomidorami
dla 2 osób
200 g makaronu (kształt obojętny)
3 łyżki oliwy
2 małe bakłażany (lub 1 większy)
1-2 ząbki czosnku posiekane
szczypta cukru
4 pomidory pokrojone na kawałki
1-2 łyżki kaparów 
duża garść posiekanej z grubsza natki piertuszki
sól/pieprz

W czasie, gdy gotujemy makaron rozgrzewamy oliwę na patelni i wrzucamy pokrojone na kawałki bakłażany. Smażymy na dużym ogniu mieszając około 5 minut. Dodajemy czosnek, cukier, sól i pieprz i smażymy kolejne 2 minuty mieszając. Na koniec dodajemy pomidory, kapary i natkę pietruszki  (zostawiamy odrobinę do przybrania na koniec) - smażymy mieszając by całość była gorąca. Nasz makaron powinien być już gotowy, więc go odcedzamy i wrzucamy na patenię. Mieszamy z bakłażanem i pomidorami i od razu podajemy. Przed podaniem posypujemy natką. Gotowe!

Danie jest moją propozycją do "Cukiniowego sierpnia" oraz "Smacznie i pomidorowo"

7 comments:

  1. To jedno z moich ulubionych dań:) Kocham połączenie bakłażana z pomidorkami,a do tego pyszny makaronik i jestem w niebie:)
    Mniam!:)
    Pozdrowienia:)

    ReplyDelete
  2. Bardzo apetycznie zaprezentowany. Ostatnio coraz bardziej lubię makaron z bakłażanem. Właśnie mam w planach zrobienie go (alla siciliana, też z pomidorami i kilkoma innymi składnikami).

    ReplyDelete
  3. jedzonko prezentuje sie bardzo apetycznie:) i na pewno pysznie smakuje:)

    ReplyDelete
  4. dodatek kaparów jak dla mnie bomba;)

    ReplyDelete
  5. uwielbiam ten stan, najpierw cisza a potem zachwyty (:

    ReplyDelete
  6. O tak, lato jest najlepsze ze względu na bezproblemowość w obiadowym menu - wchodzę do sklepu, wybieram kilka warzyw i potem dopiero w drodze do domu myślę co z nich zrobię ;)
    Makaron do wypróbowania, jak już się odważę kupić bakłażana :P

    ReplyDelete
  7. Bakłażany w każdej postaci zjem! Ten przepis jest faktycznie błyskawiczny...

    ReplyDelete