29 May 2013

Toad in the Hole według Jamiego O.


Toad in the Hole (w wolnym tłumaczeniu - Ropucha w Dziurze), czyli kiełbaski zapiekane w cieście, to tradycyjne danie kuchni brytyjskiej, szybkie i bardzo smaczne, doskonałe na chłodne dni. Jakiś czas temu przygotowałam podobną "Ropuchę", wówczas w innym kształcie i z innymi dodatkami. Przepis na tą znalazłam u Jamiego, i podobnie jak on upiekłam ją w zwykłej keksówce. Rozmroziłam więc nasze "żelazne rezerwy", czyli porcję kiełbasek przywiezionych z Anglii i połowę wykorzystałam właśnie na nasz obiad. Oczywiście można też użyć kiełbasek kupionych u nas, od jakiegoś czasu można już dostać surowe kiełbaski, podobne do angielskich.  Do kiełbasek w cieście podajemy ziemniaczki (ew. pure) i na przykład pieczone warzywa.

Toad in the Hole według Jamiego O.
dla 2 osób

4 małe surowe kiełbaski
1 gałązka rozmarynu
olej
190 gr mleka
80 gr mąki
szczypta soli
2 średnie jajka

Kiełbaski najpierw smażymy na patelni lub grillujemy.
Do keksówki nalewamy oleju, tak by dobrze pokrył dno (na grubość paru milimetrów) i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 240 C. W misce mieszamy mąkę, mleko, szczyptę soli i jajka. Gdy olej w keksówce będzie bardzo, bardzo gorący (po ok. 10 minutach) ostrożnie wlewamy ciasto do keksówki (uwaga, olej będzie pryskać) i na wierzchu układamy podsmażone kiełbaski i gałązkę rozmarynu. Wkładamy natychmiast do piekarnika i pieczemy 20-30 minut. Nie otwieramy piekarnika, żeby ciasto nie opadło! Gdy ciasto wyrośnie i będzie ładnie przypieczone i chrupiące, wyciągamy foremkę i od razu dzielimy na porcje i podajemy z ugotowanymi ziemniakami i warzywami. Smacznego!

6 comments:

  1. Nigdy nie jadlam tej potrawy, ale zawsze podoba mi się nazwa i zastanawiam się, jak też smakuje :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Majanko - smakuje trochę jak kiełbaska w chrupiącym naleśniku ;-)

      Delete
  2. Jaki smakowity wynalazek:)

    ReplyDelete
  3. Gdzie można takie kiełbaski kupić (nie jestem z Warszawy) i jak się nazywają. Do tej pory nigdzie takich nie spotkałam.

    ReplyDelete
    Replies
    1. W Krakowie można kupić w niektórych sklepach mięsnych - ja kupuję na Kleparzu i na placu Imbramowskim - nie każdy sklep ma ale bywają. Trzeba pytać o surowe kiełbaski, może akurat uda Ci się znaleść.
      Pozdrawiam

      Delete