10 June 2009

fish Shahjahani


Ostatnio kuchnia indyjska pojawia się u nas często. Nic dziwnego, oboje uwielbiamy orientalne potrawy. Dzisiaj w zasadzie jest to trochę kwestia przypadku, rano planowaliśmy zupełnie coś innego na kolację, a tu proszę, pojechaliśmy do Makro i naszym oczom ukazał się cały dorsz w dobrej cenie, więc bez zastanowienia wzięliśmy 2 sztuki. Dopiero jak przyszliśmy do domu to okazało się, że tego jest naprawdę dużo i zapowiada się u nas przez najbliższe kilka dni prawdziwa uczta rybna. Szybko przeglądnęłam moje książki, bo już dawno nie robiłam curry rybnego i znalazłam 3 świetne przepisy. Każdy zupełnie inny, z różnymi dodatkami i oczywiście w efekcie każde danie ma zupełnie inny aromat i smak. Na początek "Fish Shahjahani" z książki autorstwa pani Mridula Baljekar. Inaczej "Ryba Shahjahana". Ten wielki władca z dynastii Mogołów jest znany na całym świecie jako wielki budowniczy najwspanialszego mauzoleum, jakie kiedykolwiek wybudowano czyli "Taj Mahal-u". Kto coś czytał o Indiach to wie, iż pałał on bezgraniczną miłością do swojej żony i po jej przedwczesnej śmierci oszalały z bólu postanowił wybudować pomnik dla tej wielkiej miłości. Ale to nie koniec, ten wybitny władca wybudował potem wiele wspaniałych budowli oraz ufundował sobie zupełnie nową olśniewającą stolicę Shahjahanabad (obecnie Stare Delhi). Za jego rządów Imperium sięgnęło szczytu bogactwa i rozkwitu. Sam władca posiadał bardzo wybredne podniebienie i legendarne są historie uczt jakie odbywały się na jego dworze.
Ja dziś polecam jedno z takich pysznych dań, łatwe do zrobienia, szybkie i bardzo indyjskie.

Fish Shahjahan

700 gr białej ryby morskiej (filet) na przykład dorsz
75 gr prażonych orzeszków nerkowca
125 ml śmietanki (użyłam 18% z kartonika)
50 gr masła
225 gr cebuli pokrojonej w cienkie plasterki
ok 5 cm cynamonu (połamać na mniejsze kawałki)
4 ziarna zielonego kardamonu (całe, otwarte z jednego końca)
2 całe goździki
2 zielone chilli przecięte wzdłuż (ja nie miałam akurat w domu, dałam pół łyżeczki pasty z czerwonego chilli, można też ostatecznie użyć chilli w proszku)
1 łyżeczka kurkumy
175 ml ciepłej wody
1 łyżeczka soli
1 łyżka soku z cytryny

Rybę myjemy i kroimy na kawałki (ok 2 cm).
W malakserze miksujemy orzechy i śmietankę.
W szerokim rondlu lub na dużej patelni rozpuszczamy masło i smażymy cebulę razem z cynamonem, goździkami, kardamonem i chilli aż cebula lekko zbrązowieje (stale mieszamy). Dodajemy kurkumę, mieszamy i kładziemy na wierzchu rybę. Ważne by kłaść tylko 1 warstwę! Po zagotowaniu przykrywami i na małym ogniu dusimy około 2-3 minuty. Dodajemy następnie naszą śmietankę zmiksowaną z orzechami , delikatnie mieszamy i ponownie przykrywamy i dusimy kolejne 2-3 minuty. Zdejmujemy z ognia, skrapiamy sokiem z cytryny, lekko mieszamy i gotowe!
Najlepiej podawać ze zwykłym gotowanym ryżem basmati.
Smacznego!




Słynny Taj Mahal




3 comments:

  1. Już, jestem ciekawa kolejnych przepisów?Ale zapachniało orientem...:))))

    ReplyDelete
  2. Ugotowałam dzisiaj i nie zawiodłam się. Bardzo ciekawa kompozycja przypraw! Polecam

    ReplyDelete