17 June 2009

krem z białych szparagów


Przechodząc przez Kleparz na zakupach zobaczyłam tak piękne szparagi, że bez zastanowienia kupiłam dwa pęczki. Sezon szparagowy nie trwa wiecznie i jak jest okazja to trzeba ją wykorzystać. Jeden pęczek ugotowałam i zjedliśmy polany tylko roztopionym masełkiem (palce lizać!) a z drugiego zrobiłam zupę-krem. Zupa prosta i lekka, o delikatnym szparagowym aromacie, kremowa, po prostu bardzo smaczna.

Zupa-krem z białych szparagów

1 pęczek świeżych białych szparagów
1 litr bulionu
ok. 200 ml śmietanki (miałam 30 %)
sól/pieprz

Szparagi umyłam, obrałam ze skórki i obcięłam około 2-3 cm dolnej części. Wrzuciłam te "ogonki" do wywaru i obgotowałam przez jakieś 15 minut by dodać aromatu. Odcedziłam potem wywar i niepotrzebne kawałki wyrzuciłam.
Obrane szparagi pokroiłam na kawałki ok 2 cm i wrzuciłam do gotowego wywaru i gotowałam około 10-15 minut (aż szparagi były miękkie). Dodałam śmietanki i soli/pieprzu. Jak zupa lekko przestygła, zmiksowałam. Gotowe!

1 comment:

  1. Kucze a tu bialych szparagow nie widzialam. Przyznam szczerze, ze nawet nie wiem jak one smakuja! Dzisiaj zerkalam w sklepie na mlode zielone. Ale wygral kurczak - rosol juz pyrka na palniku :)

    ReplyDelete