26 April 2009

chleb żytni z siemieniem lnianym



Po raz pierwszy przyłączyłam się do weekendowej piekarni. Wybrałam chlebek żytni z lnem i dziś rano się pięknie upiekł, teraz nadal stygnie i próbować będziemy wieczorem.
Chciałam upiec chleb z pół kilo mąki (mam foremkę akurat na tę ilość) więc sięgnęłam do Hamelmana (bo to jego przepis o ile mnie pamięć nie myli) i poniżej przepis na chlebek:

Chleb żytni z siemieniem lnianym

zaczyn:
200 gr mąki żytniej
160 gr wody
10 gr zakwasu

maczanka:
50 gr siemienia lnianego (ziarenka)
150 gr wody

ciasto właściwe:
100 gr mąki żytniej
200 gr mąki pszennej chlebowej
65 gr wody
cały zaczyn
cała maczanka
9 gr soli
3 gr drożdży instant

Wczoraj wieczorem przygotowałam zaczyn i zostawiłam pod przykryciem do rana. Równocześnie zrobiłam maczankę (zalałam siemię zimną wodą, przykryłam i odstawiłam).
Rano wymieszałam wszystkie składniki i wyrabiałam ciasto przez kilka minut. Zostawiłam do wyrośnięcia na 1 godzinę (oczywiście to zależy od temperatury - u mnie 19-20 C). Przełożyłam do foremki, posypałam sezamem, zostawiłam znów na godzinkę i potem piekłam 15 minut w 235 C i potem pół godziny w 225 C. Przykryłam 10 minut przed końcem bo zaczął się nieco przypiekać.

4 comments:

  1. Piękny chlebek. Przyrumieniony na góre, popękany. Nie ma to jak chleb domowej roboty :) Pozdrawiam :)

    ReplyDelete
  2. Aniu twój bochenek wygląda bardzo apetycznie
    A mi jest bardzo milo ,że zechciałaś się dołączyć do wspólnego pieczenia

    ReplyDelete
  3. Też musiałam swój przykryć ;) I jak? Smakuje? Bo mi tak! :)

    ReplyDelete
  4. Piękny chlebek Ci wyszedł i mam nadzieję, że posmakuje :) I ja wczoraj upiekłam, ale już jeden z 3 bochenków został zjedzony :) Cieszę się, że piekłaś z nami :)

    ReplyDelete