17 July 2012

Penne z ricottą, cukinią i bazylią


W poszukiwaniu nowych pomysłów na wykorzystanie cukinii dzisiaj penne w sosie z ricotty z cukinią i listkami bazylii. Bazylii dałam dużo i rzeczywiście dominuje jej aromat, ale można oczywiście dać mniej. Ja bazylię i jej smak i zapach bardzo lubię! Myślę, że śmiało zamiast cukinii możnaby użyć pomidorów suszonych na słońcu czy boczku. Bardzo nam smakowało! Przepis na 2-3 osoby

Penne z ricottą, cukinią i bazylią

250 g makaronu np.penne
1 opakowanie serka ricotta (250g)
3 małe cukinie (po ok. 10-15 cm długości)
1-2 ząbki czosnku (opcjonalnie)
1/2 cebuli
1 szklanka listków bazylii
oliwa
sól/pieprz

Makaron wrzucamy na gotującą się osoloną wodę i gotujemy "al dente" (według instrukcji na opakowaniu makaronu). W tym czasie myjemy cukinie i kroimy je na cienkie plasterki, cebulę i czosnek obieramy i siekamy. Na oliwie smażymy cebulę, po chwili dodajemy czosnek i cukinię i smażymy aż będzie prawie miękka. Ricottę przekładamy do szklanej miski i rozprowadzamy paroma łyżkami wody z gotowania makaronu oraz 1-2 łyżkami oliwy. Gdy makaron będzie gotowy, odcedzamy go i ponownie wrzucamy do rondla, a do ricotty dodajemy podsmażoną cukinię oraz listki bazylii. Mieszamy dokłądnie, przyprawiamy sola i pieprzem oraz dodajemy do makaronu. Mieszamy ponownie i nakładamy na talerze. Gotowe!

 

 

5 comments:

  1. oj na pewno dobre, gdyby tylko ta ricotta miała mniej kcal ;P:)

    ReplyDelete
  2. Wszystko w nim co lubię :)

    ReplyDelete
  3. Składniki bardzo dobre więc na pewno przepis udany. ;-)

    ReplyDelete