Chodziło mi od kilku dni po głowie "smarowidełko" z cukinii. Tak sobie wyobraziłam, że byłby pewnie smaczny gdyby go zrobić z pieczonej cukinii i marchewki i co? I wyszło świetnie! Delikatnie słodkie (za przyczyną marchewki), w ładnych kolorach i pysznie kremowe! Gorąco polecam na letnie śniadanie.
Smarowidełko z cukinii i marchewki
2 małe cukinie (ok. 15 cm długości) - użyłam zielonej i żółtej
1/2 dużej cebuli
1 większa marchewka
oliwa
2 serki kremowe (u mnie Ostrowia)
sól/pieprz
Cukinie i marchewki myjemy i kroimy na mniejsze kawałki - cukinie w plastry ok. 2 cm a marchewkę na podobne słupki. Cebulę obieramy i kroimy na połowę. Wrzucamy do miseczki, polewamy oliwą, mieszamy dokładnie by kawałki cukinii, cebuli i marchewki dobrze się nią pokryły i przekładamy na blachę. Pieczemy w 180-200 C przez ok 20-30 minut - aż warzywa będą miękkie i nabiorą złocistego koloru. Gdy nieco przestygną przekładamy je do blendera i miksujemy chwilę. Przekładamy do miseczki, dodajemy sól/pieprz oraz serki i mieszamy. Przechowujemy w lodówce.
Ja też niedawno robiłam z cukinią. Z jajkami... Twoja też jest pyszna!
ReplyDeleteChętnie bym spróbowała. Podoba mi się:)
ReplyDeletedaj trochę :) musiało być pyszne!
ReplyDeletePysznie wygląda :) Muszę wypróbować :)
ReplyDelete