26 July 2012

Pyszne smarowidełko z cukinii i marchewki


Chodziło mi od kilku dni po głowie "smarowidełko" z cukinii. Tak sobie wyobraziłam, że byłby pewnie smaczny gdyby go zrobić z pieczonej cukinii i marchewki i co? I wyszło świetnie! Delikatnie słodkie (za przyczyną marchewki), w ładnych kolorach i pysznie kremowe! Gorąco polecam na letnie śniadanie.

Smarowidełko z cukinii i marchewki

2 małe cukinie (ok. 15 cm długości) - użyłam zielonej i żółtej
1/2 dużej cebuli
1 większa marchewka
oliwa
2 serki kremowe (u mnie Ostrowia)
sól/pieprz

Cukinie i marchewki myjemy i kroimy na mniejsze kawałki - cukinie w plastry ok. 2 cm a marchewkę na podobne słupki. Cebulę obieramy i kroimy na połowę. Wrzucamy do miseczki, polewamy oliwą, mieszamy dokładnie by kawałki cukinii, cebuli i marchewki dobrze się nią pokryły i przekładamy na blachę. Pieczemy w 180-200 C przez ok 20-30 minut - aż warzywa będą miękkie i nabiorą złocistego koloru. Gdy nieco przestygną przekładamy je do blendera i miksujemy chwilę. Przekładamy do miseczki, dodajemy sól/pieprz oraz serki i mieszamy. Przechowujemy w lodówce.





4 comments:

  1. Ja też niedawno robiłam z cukinią. Z jajkami... Twoja też jest pyszna!

    ReplyDelete
  2. Chętnie bym spróbowała. Podoba mi się:)

    ReplyDelete
  3. daj trochę :) musiało być pyszne!

    ReplyDelete
  4. Pysznie wygląda :) Muszę wypróbować :)

    ReplyDelete